Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) uputila je službeni zahtjev Javnoj ustanovi „Nacionalnog parka Brijuni“ da im omogući tijekom naredne sezone, tj. iduće godine, na prostoru Malih Brijuna, gdje se već godinama nalazi kazališna scena Ulyssesa, odnosno privatno kazalište Rade Šerbedžije, postavljanje kioska za prodaju - kokica, američkog sladoleda, grickalica…

Naime, za to su iznimno zainteresirani neki hrvatski branitelji, koji su inače udruženi u neke braniteljske zadruge. Na taj način tijekom ljeta, kad na predstave ovog teatra naveli veliki broj posjetitelja iz zemlje i inozemstva, (kao ove godine i na tradicionalni „Veličanstveni koncert Rade Šerbedžije“, kako ga nazivaju organizatori), bili bi u mogućnosti nešto kupiti i od ovih proizvoda, a branitelji ili pojedine braniteljske udruge dobile bi mogućnost da i nešto zarade, tim prije što ima sve manje financijske podrške za njihov rad.

Kiosk bi nosio radni naslov –„Bili smo prvi kad je trebalo“ i ničim ne bi ometao dugogodišnje uspješno djelovanje kazališta Ulysses, poglavito kad je poznato da takva mala prodajna mjesta imaju kina, teatri (na otvorenom) i druge slične kulturne ustanove diljem svijeta.

Za ovaj projekt branitelji su već osigurali i početna sredstva.

Razlog za ovakav poslovni zahtjev leži u činjenici što na većini ostalih otoka Brijuna već postoje suvenirnice i drugo, dok su Mali Brijuni (što mnogi ne znaju) zatvoreni (sic!) za posjete tijekom godine i na ovaj, drugi po veličini otok brijunskog arhipelaga, mogu jedino doći tijekom cijele godine isključivo dramski umjetnici (na probe) i njihovi gosti, a ljeti, nažalost na kratko, i posjetitelji predstava Ulyssesa..

Branitelji čvrsto vjeruju da će im poslovodstvo nacionalnog parka relativno brzo povoljno odgovoriti.

 

Mladen Pavković