U jednoj od prošlih objava osvrnuo sam se na emisiju “Budnica” na Osječkoj TV, u kojoj je urednik Marko Ljubić ugostio Željka Kekića koji je izjavio, nakon što ga je Ljubić u više navrata potakao sugestibilnim pitanjima, da će on “recenzirati” moj rad na izradi Registra suradnika Udbe.

Stoga sam objavio dokumente iz kojih nedvosmisleno proizlazi da Kekić nije nikakav školovani obavještajac i da su za mene neprihvatljive njegove najave. Inače se radujem ozbiljnim i stručnim kritikama.

>>

Na kraju sam ironično napomenuo da ću Ljubića konzultirati ako i kad budem radio na Registru članova SKJ među novinarima, budući da se on sam na neki način kandidirao za taj posao prilikom nedavne polemike s Igorom Peternelom.

Tada je Ljubić priznao da je bio član SKJ i predsjednik SSOJ u Širokom Brijegu, uz napomenu da se nekoliko godina prije raspada SFRJ razočarao u Partiju i postao neka vrsta partijskog disidenta.

(vidi: „MARKO LJUBIĆ ŽESTOKO UZVRAĆA! Škoro i Bujanec su sigurnosni problem Hrvatske!“ - https://www.maxportal.hr/.../marko-ljubic-sigurnosni.../)

Pomislio sam, pa tko bi bio kompetentniji od Marka Ljubića za konzultantsku funkciju u tom poslu?! Međutim, previdio sam da je on u polemici s Peternelom poput pravoga obavještajca staroga udbaškog kova proglasio Miroslava Škoru i Velimira Bujanca ni manje ni više nego državnim neprijateljima.

Ljubićev odgovor na moju FB objavu otvorio mi je oči – čovjek se poslužio potpuno istim aluzijama kojima se, u pokušaju da me diskreditiraju i odvrate od protuudbaških aktivnosti, trenutno naveliko služe stari udbaši i kosovci - Zdravko Mustač i Ante Nobilo u Zagrebu te Božidar Spasić i Ljubomir Karan u Beogradu. Naravno, zašto bi Marko Ljubić bio pametniji od, na primjer, bivšeg šefa jugoslavenske Udbe Zdravka Mustača koji još uvijek nije shvatio kako time postiže potpuno suprotan efekt?!

Sve u svemu, moglo bi se zaključiti da Marko Ljubić možda ipak nije tek obično ex-komunističko kenjalo, nego čovjek verziran i u ovom drugom po starosti zanatu. I tako upadne u oči da su njegovi financijeri kako1990. u Širokom Brijegu tako i danas u Osijeku svojedobno bili povezani s istom sarajevskom špijunskom ergelom pod upravom bivšeg šefa KOS-a Ace Vasiljevića.

Eto dodatnog povoda za pomisliti kako ipak ima istine u tvrdnjama nekadašnjeg bosansko-hercegovačkog udbaša iz muslimanske kvote Munira Alibabića da se Bosna i Hercegovina otpočetka nalazi u kandžama KOS-a.

(vidi: Munir Alibabić, „Bosna u kandžama KOS-a“, Sarajevo 1996.)

Prema tom tumačenju, muslimanski vođa Alija Izetbegović još je 1948., nakon uhićenja zbog pripadništva ilegalnoj organizaciji „Mladi muslimani“, zavrbovan od strane KOS-a. Nakon nekog vremena prekinuo je suradnju s KOS-om i nastavio s „mladomuslimanskim“ djelovanjem pa je 1983. ponovno uhićen i osuđen na četrnaest godina zatvora. Međutim, nakon svega pet godina, 1988., posredstvom KOS-a je oslobođen i reaktiviran.

Vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić imao je sličnu prošlost – zavrbovan je 1969. od strane KOS-a i dobio je agenturni pseudonim "309". Međutim, Karadžić je 1984. procesuiran zbog privrednog kriminala (zbog pljačke „Investinženjeringa“ sa Pala, zajedno sa Momčilom Krajišnikom), pa je KOS 1985. prekinuo suradnju s njim. Reaktiviran je 1990. te je bio na vezi šefu KOS-a Aci Vasiljeviću.

(vidi privitak: dokumenti o suradnji Radovana Karadžića s KOS-om)

O trećem članu ovog trijumvirata pisala je Višnja Starešina u knjizi „Hrvati pod KOS-ovim krilom – Završni račun Haaškog suda“, ali ne navodeći njegov stvarni identitet nego samo pseudonim „Šibenik“.

(vidi: Višnja Starešina, „Hrvati pod KOS-ovim krilom – Završni račun Haaškog suda“, Zagreb 2017.)

Iza pseudonima „Šibenik“ skrivao se Franjo Boras, jedan od osnivača HDZ-a u Bosni i Hercegovini, te prvi član predsjedništva BiH ispred hrvatskog naroda. Boras je najprije vođen pod pseudonimom „605“, a bio je suradnik KOS-a s najdužim stažom bez prekida u BiH – zavrbovan je još 23. prosinca 1945.

Na kraju su ga na vezi držali šef KOS-a Aca Vasiljević i njegov zamjenik Simeon Tumanov.

(vidi privitak: dokumenti o suradnji Franje Borasa s KOS-om)

Udba je često bila, posebice u BiH, KOS-ov „podizvođač“. Jasno je da objava Registra suradnika Udbe ne odgovara, pored onih čija će imena i aktivnosti biti objelodanjeni, niti pozadinskim korisnicima njihovih doušničkih podataka. Vrijeme će pokazati jeli se Marko Ljubić u toj priči našao kao obično širokobriješko ex-komunističko kenjalo ili možebit kao metropolska "podguzna muha" (kako ga je nazvao Ante Prkačin) ili pak kao četveronožac koji je po nečijem nalogu (ne)svjesno zakoračio u minsko polje!

 

Bože Vukušić / Facebook

 

-Iznesena stajališta i mišljenja osobna su mišljenja njihovih autora i ne moraju nužno odražavati stajališta portala.