HDZ BiH smatra kako su američke sankcije predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari „produkt nastojanja bošnjačkih radikalnih unitarista koji međunarodnim dužnosnicima prenose jednostrane stavove i sliku unutarnjih problema u BiH”.

„Ističemo, jasno i nedvosmisleno, da djelovanje predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare nikada nije imalo naznaku ugroze Daytona, a kao najjača politička stranka koja zastupa legitimnu volju hrvatskog naroda, stojimo iza svih političkih odluka, osobito nepristajanja na kršenje Ustava i zakonskih propisa”, navodi se u priopćenju za javnost HDZ-a BiH.

U priopćenju se dodaje kako je HDZ BiH kao politička stranka uvijek predvodila u zaštiti Daytonskog mirovnog sporazuma te da je u tom smjeru djelovao i Čavara.

„Navedene sankcije očigledno su produkt nastojanja bošnjačkih radikalnih unitarista koji međunarodnim dužnosnicima prenose jednostrane stavove i sliku unutarnjih problema u BiH. Žao nam je jer su ove sankcije isforsirane upravo zbog prenesenih stavova jedne politike u BiH. HDZ BiH neće posustati u obrani temelja naše domovine i njenoj izgradnji u duhu Daytona putem euroatlanskih integracija”, poručili su iz te stranke.

“Ne znam ništa službeno pa ne mogu komentirati. Osim da sam iznenađen”, izjavio je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

SDA pozdravila uvođenje sankcija Marinku Čavari

SDA pozdravlja odluku vlasti SAD da na „crnu listu“ uvrste predsjednika Federacije BiH Marinka Čavaru i ministra u Vladi RS Alena Šeranića, priopćeno je iz ove stranke.

“Odluka, njeno obrazloženje, kao i posebna izjava američkog državnog tajnika Antony Blinkena, jasna su poruka Sjedinjenih Američkih Država svim dužnosnicima u Bosni i Hercegovini koji proizvode blokade, pokušavaju suspendirati demokratska načela i podrivaju Ustav BiH.

Ohrabruje, navodi se u priopćenju SDA, da su precizno detektirani krivci za političku krizu i blokade Federacije BiH, poput Marinka Čavare, ali i ostatka rukovodstva HDZ-a.

Sankcioniranje ministra zdravstva u Vladi RS Alena Šeranića zbog promoviranja secesionističkih aktivnosti entiteta RS, kroz vođenje procesa usvajanja antiustavnog Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, poruka je svim ljudima iz Dodikovog okruženja da bi zajedno s njim mogli završiti na „crnim listama“ zapadnih zemalja”, priopćeno je iz SDA.

Podsjetimo, Ministarstvo finacija SAD dodalo je na listu sankcioniranih osoba predsjednika FBiH Marinka Čavaru i ministar zdravlja i socijalne skrbi RS Alena Šeranića zbog, kako je obrazloženo, “podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i promicanje vlastitih interesa”.

Ministarstvo financija SAD je priopćilo kako imovina i pravo na imovinu onih koji su sankcionirani, a koja se nalazi u SAD ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD mora biti blokirana i prijavljena.

M.J.