Incidente koji se na štetu i zastrašivanje Hrvata opetovano događaju u BiH, za portal Direktno, komentirao je i novinar Zoran Krešić ističući kako su u svim tim sredinama Bošnjaci su većina.

"Odnos između triju dominantnih naroda u Bosni i Hercegovini nažalost je lošiji 2022. godine nego što je to bio slučaj s primjerice 1998. što sugerira kako se takvo stanje mržnje, nesnošljivosti, podjela i trvenja stalno generira. U suštini radi se o sukobu politika 'patriotizma', 'separatizma' i 'suverenosti'. Dovoljno je pročitati izvještaje stranih organizacija i administracija koje godišnje objavljuju analize o međunacionalnom nasilju, prijetnjama i mržnji", objasnio je Krešić. 

"U BiH dominira mržnja iz patriotizma koja se godina hrani mitovima o moralno superiornome narodu koji u zadnjem ratu nije činio zločine, nije imao masovne grobnice, bio je otvoren za suradnju i bio spreman praštati. Ništa od toga nije istina. Dapače. U utrci za dokazivanjem tko je veći patriota gotovo je ozakonjen lov na simbole drugih naroda koje se karakterizira okupatorskim, UZP-ovskim, neustavnim...", dodao je.

Sve to, smatra Krešić, posljednjih pola godine rezultira skidanjem i uništavanjem desetaka nacionalnih obilježja Hrvata na području naselja Jelaha kod Tešnja, Sarajeva, prije toga Fojnice kod  Maglaja, Žepča, Vareša (čak i u crkvenome dvorištu) ... 

"U svim tim sredinama Bošnjaci su većina. Da apsurd bude još veći hrvatske zastave, cvijeće, spomenici u Jelahu, Sarajevu, Maglaju ... postavljeni su za Hrvate koji su poginuli u borbi protiv srpske strane. Na tim područjima nije bilo hrvatsko-bošnjačkog rata. No oni svjedoče o HVO-u, ulozi Herceg-Bosne, Hrvata ... Očito je cilj izbrisati svako sjećanje na ulogu Hrvata i stvoriti mržnju prema njima. Što se uklapa u projekt čiji je cilj stvoriti svojevrsni bošnjački kalifat na čemu sustavno rade SDA i njima bliski politički, medijski i vjerski sateliti", zaključio je Krešić za Direktno.

M.J.