Dubrovački gradonačelnik Mato Franković komentirao je u Dnevniku N1 zašto je poslao pismo Vijeću ministara BiH u kojem traži da se privremeno zaustave pripreme za gradnju zračne luke u Trebinju dok se ne utvrdi mogući utjecaj tog projekta na okoliš uključujući tu i rijeku Omblu.

Komentirajući kakav bi to bio utjecaj aerodroma Mato Franković je rekao:

“1989. napravljene su vodozaštitne zone ovog područja i to znači direktan utjecaj na izvorište rijeke Omble i zato sam poslao dopis Vijeću BiH i upozorio da su potpisnici zajediničkih ugovora Vlade Hrvatske, BiH i Srbije, da se moramo pridržavati ciljanih mjera po pitanju zaštite okoliša i tražio sam privremeno obustavljanje projekta do izrade studije utjecaja na okoliš. Šokirala me reakcija vodećih ljudi Vijeća ministara BiH gdje ističu da mi želimo zaustaviti njihov projekt, kako smo ljubomorni, a nisu ušli u meritum stvari da su njihovi prethodnici preuzeli okolišne obveze koje su dužni poštovati.”

Franković je rekao da se konzultirao s ministrom Tomislavom Ćorićem, ali s premijerom nije razgovarao.

“Župan Dobroslavić je snažno također reagirao na ovu izgradnju. U Hrvatskoj imamo unisono promišljanje. Nismo protiv gradnje, ali prije toga je potrebno dokazati da neće negativno utjecati na izvorište rijeke Omble.”

Također je istaknuo da mu je nevjerojatno da izgradnju zračnu luke u BiH financira vlada Srbije. “Zašto, nije jasno. Koliko god oni to htjeli pretvoriti u politikanstvo, ovo to nije.”

Na pitanje može li zračna luka u Trebinju ugroziti dubrovačku, Franković je rekao:

“Ne, ona se nalazi u Schengen zoni i tu nema problema. Vlada Srbije tu očito ima druge namjere za koje ne znamo kakve su”, zaključio je.

Tegeltija: Ne razumijem zašto se gradonačelnik Dubrovnika ne raduje izgradnji aerodroma u Trebinju

Komentirajući pismo Frankovića u kome traži da bude obustavljena izgradnja aerodroma u Trebinju, Tegeltija je rekao da zahvaljuje gradonačelniku Dubrovnika na podsjećanju na potpisani Sporazum prekogranične suradnje između Vijeća ministara i Republike Hrvatske, koji je posebno važan za građane BiH kada je riječ o izgradnji odlagališta radioaktivnog otapada u Trgovskoj gori a koja ni malo ne doprinosi unapređenju dobrosusjedskih odnosa.

Tegeltija je kazao da je izbor lokacije za odlagalište u najmanju ruku poteže ne samo ekološki značajno pitanje, nego i pitanje ugrožavanja zdravlja građana koji naseljavaju ovu regiju.

“Vijeće ministara i ja kao predsjedavajući od početka svog mandata opredijeljeni smo da, u skladu s svojim nadležnostima, zajedno s vladama entiteta radimo na unapređenju gospodarskog ambijenata oba entiteta, ali i za jačanje regionalne suradnje”, istaknuo je Tegeltija.

Iskazao je spremnost za razgovor s Vladom Hrvatske i drugim zemljama regije o svim otvorenim pitanjima koja postoje, kao i o svim oblicima suradnje koja su od značaja za sve građane.

“Radujem se uspjehu i napretku svake zemlje koja radi za dobrobit svojih građana. Posebno se radujem uspjesima naših susjeda, jer njihov napredak znači napredak i za nas u BiH. Ne razumijem zašto se gradonačelnik Dubrovnika ne raduje izgradnji aerodroma u Trebinju s obzirom na ekonomski značaj koji njegova izgradnja ima ne samo za Trebinje, već i za BiH”, rekao je Tegeltija.

Podsjetimo, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić ranije je poručio Biseri Turković, ministrici vanjskih poslova BiH da ne odmaže, ako već neće pomoći. A slično je poručio i dubrovačkom gradonačelniku, poručivši mu da ne smeta, ako ne može pomoći u izgradnji aerodroma u Trebinju.

Danas je odgovorio i Frankoviću.

- Ja sam za ispunjavanje svih uvjeta, ali i bez uplitanja politike.Nema potrebe za suvišnim komentarima da će se izgradnja aerodroma u Trebinju loše odraziti na neke zemlje - rekao je Ćurić komentirajući činjenicu da je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković zatražio od Vijeća ministara BiH da zaustavi gradnju zračne luke u Trebinje.

>>

>>

Inače, analitičari sve više upozoravaju kako Srbija nema novca za izgradnju zračne luke u Trebinju, nego se radi o ruskom novcu koji bi preko Srbije, odnosno preko Rusko-srbijanskog humanitarnog centra u Nišu, koji je SAD ranije ocijenio kao sigurnosnu prijetnju, ušao u BiH.

 

M.M.