U Sarajevo je i danas stigao vojni konvoj EUFOR-a iz Bosanskog Šamca, saznaje portal "Avaza". Kako su zabilježili na licu mjesta, kamionima su dovezena američka borbena vozila Humvee. Riječ je o višenamjenskom vozilu koje se može kretati po raznim terenima.

Kako je iz EUFOR-a jučer rečeno, pristiglo osoblje EUFOR-a trenutno se priprema za pojačane operativne patrole za podršku svojim bh. partnerima.

>>

Podsjećamo, prošlog tjedan u Bosnu i Hercegovinu stiglo je 500 vojnika EUFOR-a. Novi vojnici će biti smješteni u kampu Butmir kod Sarajeva.

Iz EUFOR-a su ranije poručili da bi pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnoj razini mogla potencijalno uzrokovati nestabilnost u Bosni i Hercegovini te da je raspoređivanje ovih snaga mjera predostrožnosti.

- Mjere se poduzimaju u cilju jačanja stabilnosti u BiH, tako što će se pozicionirati dovoljan broj vanjskih snaga u zemlji koje će pružati podršku bh. institucijama pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja – rekli su tada iz EUFOR-a.

Raspoređivanja snaga će trajati do 8. ožujka i vojnici EUFOR-a će biti raspoređeni u ekscesnim područjima u BiH. Sve ove aktivnosti odvijaju se u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH.

 

M.M.