“Nakon agresije na Ukrajinu bošnjačka politika će spoznati da ne može više majorizirati Hrvate”, kazao je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne docent na Studiju politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru dr. sc. Dražen Barbarić.

Pojasnio je kako će međunarodni pritisak i unutarnje spoznavanje bošnjačke politike dovesti do osvješćivanja da BiH bez triju naroda ne može funkcionirati.

„U BiH je ratni narativ ubačen za vrijeme ozbiljnih pregovora o izmjenama izbornog zakona gdje smo imali potpuno skretanje međunarodnih i domaćih aktera pa smo se nekih mjesec dana pitali hoće li biti rata ili ne“, istaknuo je Barbarić. Pozvao je na prestanak s ratnim huškanjem te okretanjem stvarnim problemima koji nas tište i koje moramo rješavati. „Rata neće biti“, poručio je.

„Ruski utjecaj je vidljiv u dijelu visoke politike BiH preko političke elite unutar Republike Srpske. Nije vidljiv u udrugama civilnog društva, ekonomiji, obrazovanju, kulturnoj sferi. Da postoji jest, da je stvaran i efektno prisutan ili da koči neke procese – nije“, rekao je.

Na pitanje koliko bi NATO mogao biti slijedeća točka prijepora jer su Hrvati i Bošnjaci za ulazak dok kod Srba prevladava protivljenje, Barbarić je odgovorio kako bi moglo do toga doći ukoliko to postane političko pitanje u RS-u. „Možda se s obzirom na rat u Ukrajini, žrtve i razaranja javno mnijenje u RS-u promijeni da se neće previše vezivati za Rusiju kao nezamjenjivog jamca sigurnosti i možda se odluče za tješnje odnose s NATO-om uz perspektivu dugoročnijeg članstva, a ne ovako odrješito ne“, naglasio je.

„Na Banjaluku će se od sada uvijek gledati s nevjericom jer Rusija je izgubila međunarodni ugled. Pozicija Banjaluke će biti nešto distanciranija u odnosu na rusku administraciju. Nisam siguran da će to nešto posebno poremetiti odnose između službenog Mostara i Banjaluke.“ Naglasio je kako nije dobra politika da se u BiH stvaraju blokovi dva protiv jednoga.

M.J.