Predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića izjavio je u srijedu kako je moguće odgoditi izbore koji bi se trebali održati u listopadu ukoliko će se na taj način riješiti problem izmjena Izbornog zakona.

Nakon što su bez posebnog obrazloženja otkazani pregovori o izmjeni Izbornog zakona između hrvatskih i bošnjačkih stranaka, koji su u utorak trebali biti održani u Mostaru, Izetbegović je novinarima u Sarajevu kazao kako on na taj sastanak uopće nije bio pozvan, ali je dodao kako to ne utječe na spremnost da se razgovori nastave i da se dođe do rješenja.

“Nije nerealno da se postigne sporazum”, kazao je Izetbegović dodajući kako je stručnjacima lako ponuditi konkretna rješenja kada postoji politički dogovor.

Izetbegović je kazao je kako taj dogovor mora sadržavati provedbu svih presuda kojima je utvrđena diskriminacija građana BiH u izbornom procesu potvrdivši kako “ima nekih pomaka” u do sada obavljenim konsultacijama.

Kazao je kako i predstavnici međunarodne zajednice sada čekaju da političari iz BiH približe stajališta, nakon čega bi se i sami mogli uključiti u finaliziranje sporazuma.

Izetbegović je ipak odbacio mogućnost promjene sastava članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, što traže HDZ BiH i SNSD.. Zastupnici tih stranaka su na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH, održanoj u srijedu, usvojili zaključak kojim se tvrdi da je sadašnji sastav SIP-a izabran nezakonito te kako treba ponoviti postupak imenovanja.

Protiv su bili bošnjački zastupnici, a čelnik SDA je kazao kako HDZ i SNSD mogu tražiti da o svemu odlučuje sud, a bez toga sastav SIP-a neće se mijenjati.

 

M.J.