Bošnjačke političke stranke, koje su sebe pompozno nazvale „probosanski blok“ i dalje traže načina kako bi zadržali „status quo“ u Federaciji BiH i malobrojnijim Hrvatima nastavili nametali svoja rješenja.

Tako, tajnik Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac. u izjavi za Federalnu televiziju (FTV) ističe da će se u ključnom tjednu, koji je pred nama, kada će se uz prisustvo međunarodnih dužnosnika razmatrati izmjene Izbornog zakona BiH, neće biti govora samo o Predsjedništvu BiH, nego će biti dva ključna pitanja za raspravu i traženje mjere.

- Uz Predsjedništvo BiH koplja će se lomiti i oko federalnog Doma naroda. Točnije, ovlasti tog doma. Iz SDA i probosanskog bloka traže da one budu reducirane isključivo na pitanja vitalnog nacionalnog interesa. Iz HDZ-a BiH za to ne žele ni da čuju. Donekle i logično, jer im trenutna situacija daje kormilo nad Federacijom BIH- smatra Genjac.

>>

Kaže da trenutačno 37 zakona čeka na potvrđivanje u Domu naroda, zaustavljeno je i imenovanje Federalne vlade, predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH kao i sudaca Ustavnog suda.

- Naš je prijedlog da se navede precizno i jasno pitanja od vitalnog interesa, a da se pitanja imenovanja rješavaju na drugi način ako to ne uradi na vrijeme Dom naroda - kaže generalni tajnik SDA, ne navodeći uzurpaciju hrvatske pozicije u Predsjedništvu BiH od strane bošnjačkih stranaka.

SDP BiH pritiska SDA

Iz SDP-a BiH idu još dalje te unaprijed optužuju SDA za izdaju ukoliko pristanu n abilo kakav kompromis s Hrvatima, što zahtjevaju predstavnici SAD-a I EU-a.

Izaslanik SDP-a u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Bećirović u svojim je medijskim istupima obrazložio zašto smatra da je neprihvatljiv HDZ-ov prijedlog izmjene Izbornog zakona.

Bećirović je također poručio drugim političarima , očito aludirajući na SDA, da “nemaju pravo svojim pogrešnim procjenama i potezima ugrožavati budućnost Bosne i Hercegovine”.

Posebno se obratio onima koji su možda ucijenjeni.

“Ako ima političara koji su na bilo koji način i od bilo koga ucijenjeni, bolje je da takvi podnesu ostavku nego da spašavajući svoje političke karijere trajno unesreće građane Bosnu i Hercegovinu”, poručio je.

Prema Bećirovićevim riječima, nijedan dužnosnik ne smije i nema pravo pristati na ugrađivanje dodatnih “diskriminatornih i antieuropskih” rješenja u Izborni zakon.

>>

Podsjetimo, Daytonskim mirovnim sporazumom, odnosno njegovim Aneksom 4, koji je i Ustav BiH, politički sustav u BiH je kombinacija građanskog i etničkog.

Na čisto građanskim načelima biraju se predstavnici u općinska i gradska vijeća, županijske skupštine, zastupničke domove na razini entiteta i države a jedino se tročlano Predsjedništvo BiH i Domovi naroda na entitetskim i državnoj razini biraju po nacionalnom ključu.

Međutim, nakon uzurpacije hrvatske pozicije u Predsjedništvu BiH, bošnjačke stranke žele dokinuti ili smanjiti ovlasti Domova naroda, poglavito na razini Federacije BiH, kako bi u potpunosti majorizirali malobrojnije Hrvate.

M.J.