Želim pitati Putina misli li da će muslimani Čečenije, Tatari, muslimani Azerbejdžana, Uzbekistana i drugi muslimani nearapi mirno promatrati da se ubijaju muslimani kao što su se ubijali u Srebrenici, izjavio je Mustafa ef. Cerić, bivši reisul-ulema Islamske zajednice u BiH, gostujući u emisije Mreža na Federalnoj televiziji

“Ovo što se sada događa oko BiH na globalnoj sceni ima dvije poruke – prva je budilnik za Bošnjake koji su se u međuvremenu uspavali, da se probude, i drugo je da bosansko pitanje postaje očigledno globalno pitanje, a ne domaće pitanje. Licemjerno je od svih da nam stalno govore de se vi unutra dogovorite i mi ćemo to podržati, a oni nam ne daju da se dogovorimo. Sav problem u BiH od 90-ih pa i prije je bio miješanje naših susjeda, Srbije i Hrvatske, u naše pitanje. Kada bi oni nas pustili samo tri dana bez njihovog miješanja, mi bismo se dogovorili.”

Kaže da želi pitati Putina misli li da će muslimani Čečenije, Tatari, muslimani Azerbejdžana, Uzbekistana i drugi muslimani nearapi mirno promatrati da se prave Tomašice, da se ubijaju muslimani kao što su se ubijali u Srebrenici.

“Neće mirno stajati i neće mirno to gledati. I drugo, volio bih dati poruku Macronu, Europi kojoj također ovo što se događa oko BiH treba biti budilnik iz dva razloga. Želim pitati Macrona misli li da će muslimani u Francuskoj mirno gledati da se ponovo u Bosni događa genocid? Neće. A to nas vodi opet na nešto što bih volio da Europa jako ozbiljno shvati – ako Vučić i Dodik imaju namjeru započeti treći svjetski rat po uzoru na atentat koji se dogodio u Sarajevu od terorista Gavrila Principa, onda imaju priliku za to ako se Europa i dalje bude ovako ponašala i velike sile preko Bosne završavale svoje račune, uključujući i Kinu. Zar Bošnjaci ne vide da sve što rade Vučić i Dodik zapravo ide k tome? Mislim da je Europa jako neodgovorna i da ima kompleks od islama i muslimana. U Bosni nema nikakvog problema osim toga što smo mi muslimani.”

Kaže da su Hrvati u BiH ugroženi od samih sebe i svoje politike, a Srbi od vlastite politike i Dodika.

“Hrvati imaju sve u Bosni. Samo se treba roditi u Bosni, biti Hrvat i imaš sve što ti treba. Ta priča o tome da nisu ravnopravni u Predsjedništvu zato što nije Čović u Predsjedništvu, a da su Bošnjaci glasali za Čovića onda bi to sve bilo legitimno. Hrvati prave kardinalnu grešku prema Bosni. Oni gube Bosnu. Hrvatska politika u slovu i duhu HDZ-a gubi Bosnu na način što žele kroatizirati Bosnu na nasilan način i kroz suradnju sa srpskom politikom o podjeli Bosne.”

O odnosu Hrvatske prema BiH Cerić kaže da je vrlo nekorektan.

“Ovo što Milanović radi je najveća povijesna bruka hrvatske države koju zastupa takav jedan lik. To je bezobrazluk, primitivizam. To što priča Dodik, to misli Vučić. Razočaran sam što se dopustilo Aleksandru Vučiću da dolazi u Potočare. On nije smio to ni pomisliti a kamoli da ga zovemo, da plačemo što ga nema. Europa mora shvatiti da, ako u Bosni dođe do sličnog konflikta kao 90-ih, neće ni ona biti mirna. Da bi se mi sami zaštitili želim poručiti Bošnjacima - moramo se okupiti oko jednog lidera. To ćemo uraditi tako što sve stranke koje tvrde da su za očuvanje bosanskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta bosanske države trebaju formirati jedan jedinstveni bosanski front. To je rješenje. Taj bosanski front treba biti napravljen tako da imaju samo jedan cilj, a to je zaštita i obrana suvereniteta i teritorijalnog integriteta bosanske države. U Sarajevu nema Dodik,a ali imamo jako puno zastoja zato što podmeću noge jedni drugima. Zato što nemaju zajednički cilj.”

Kaže da su u ovom slučaju svi lideri i nitko nije lider.

“Imaju jedan cilj prema kojem svi idu. Ovdje se ne pita tko je prvi nego tko je više doprinio da se sačuva suverenitet i teritorijalni integritet. Moraju Bošnjaci, Bosanci shvatiti da se ne može sjediti na Baščaršiji i čekati da netko dođe i riješi probleme. Mora se hodati po svijetu. Moramo shvatiti da postoje tri važne adrese na kojima mi moramo imati svog specijalnog izaslanika koji će se zalagati za bosansku državu. To su Washington, Bruxelles i NATO.”

Cerić kaže da je vrijeme za uzbunu u kojoj trebaju svi sudjelovati.

“Akademici u BiH ništa ne rade, a i oni koji bi željeli raditi su opstruirani. Državna Akademija se bavi ispitivanjem cvijeća, a ne bavi se egzistencijalnim pitanjima Bosne i Hercegovine. Očito da još nismo sazreli da budemo nacija vrijedna poštovanja na Balkanu.”

Smatra da je Islamska zajednica više posvećena lokalnim pitanjima, a da je manje angažirana na globalnoj sceni.

“Možda je to trebalo tako poslije mog mandata. Mislim da IZ dobro radi posao na domaćem planu, iako nam ta domaća scena nije baš savršena. Što se tiče SPC-a, oni su,kreatori svega što se događa na Balkanu.”

M.M.