Bosna i Hercegovina nalazi se u najdubljoj krizi od potpisivanja Daytonskog sporazuma. Ne samo zbog blokade institucija već zastoja u svim sferama života od političkog preko gospodarskog do socijalnog, ocijenio je predsjednik Glavnog Vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH dr. Božo Ljubić, govoreći za Dnevnik RTV Herceg Bosne.

-Kriza je toliko duboka da bi bez izmjena Izbornog zakona došla u pitanje i budućnost BiH, ocijenio je Ljubić.

On je naglasio da je Bosna i Hercegovina država tri nacije, te da je to povijesna i ustavna činjenica koja čini temelj ove države.

-Svaka izmjena Izbornog zakona mora slijediti to temeljno načelo, a to znači da treba osigurati da budu zastupljeni po svojim legitimnim predstavnicima sva tri konstitutivna i ustavotvorna naroda, kazao je.

Ističe da je na sceni paradoks, da su bošnjačke političke stranke od SDA do Naše stranke žestoki u kritikama separatističkih težnji Republike Srpske, dok istovremeno od Federacije pokušavaju napraviti repliku RS.

-To ne može proći jer to vodi u raspad BiH i moguće sukobe. Tko god pokušava od ove zemlje napraviti zemlju dva entiteta, eliminirajući hrvatsku komponentu, ne čine dobro ovoj zemlji, upozorio je Ljubić.

Stoga je apelirao da se harmoniziraju odnosi u BiH između tri konstitutivna naroda.

– U ovom momentu je to najvažnije učiniti u Federaciji između Bošnjaka i Hrvata na način da svaki od tri naroda bude zastupljen po svojim legitimnim političkim predstavnicima, posebice u institucijama koje su za to predviđene a to su Predsjedništvo BiH i domovi naroda i ići za tim da se zadobije legitimitet Hrvata i Bošnjaka u Vijeću naroda RS, kazao je Ljubić.

Alternativa tome je, dodao je, teritorijalna federacija gdje bi svaki od tri naroda imao većinu u jednoj od tri federalne jedinice.

Govoreći o odgovornosti međunarodne zajednice za stanje u BiH, predsjednik GV HNS BiH je rekao da je međunarodna zajednica u proteklim desetljećima preko visokih predstavnika povlačila poteze koji su vodili destabilizaciji BiH. Podsjetio je, međutim, da međunarodna zajednica ima i istrumente i obvezu da utječe na procese u BiH.

Upitan postoji li američki prijedlog izmjena Izbornog zakona Ljubić je odgovorio kako takav prijedlog ne postoji. Komentirao je i izjave američkog izaslanika za izbornu reformu, kazavši kako je on iznosio kontradiktorne stavove.

-Palmer je jedan put podržavao izbor legitimnih predstavnika (Hrvata, op hms), a drugi put se založio za ukidanje etničkih predznaka u Predsjedništvu BiH i Domu naroda. Ne vidim kako bi to bilo moguće a da ne bi čitavu konstrukciju Daytona iz osnova promijenili, kazao je Ljubić.

Oni samtra kako se tim porukama sondira teren kod domaćih pregovarača, a da će u konačnici Europljani i Amerikanci pristupiti kvalitetnoj medijaciji.

-Mislim da EU treba odigrati snažnu ulogu postavljajući standarde, a ti stanardi su definirani u dvije rezolucije Europskog parlamenta u kojima se jasno traži da se BiH konstituira kao federacija decentralizirana na principu supstidijarnosti i legitimnog političkog predstavljanja naroda i građana. Dakle, ukoliko EU, preko svog predstavnika primjeni ta načela, a Amerika svoju moć, uz, naravno, odgovornost domaćih aktera smatram da možemo doći do kvalitetnih izmjena Izbornog zakona, zaključio je Ljubić.

M.J.