Problem "fenomena Komšić" međunarodna zajednica planira riješiti kroz nametanje odredbe o ograničavanju broja mandata u Predsjedništvu BiH, nagađa portal Istraga.ba, koji ima dobre veze s bošnjačkim političkim i obavještajnim podzemljem.

Naime, novinar Avdo Avdić na svom portal Istraga.ba objavio je tekst naslova "Njemačka politika u BiH: Schmidt ograničavanjem broja mandata namjerava izbaciti Komšića i Izetbegovića iz utrke za Predsjedništvo BiH", u kojem pojašnjava na koji bi se način mogao riješiti problem bošnjačkog nametanja člana Predsjedništva Hrvatima.

OHR bi, piše portal, sve riješio donošenjem odluke kojom bi se broj mandata u Predsjedništvu BiH ograničio na dva. I ta bi se odluka primjenjivala retroaktivno. To bio, ukratko, značilo kako Željko Komšić i Bakir Izetbegović više ne bi mogli biti kandidati za člana Predsjedništva BiH, jer su obojica odradila po najmanje dva mandata. Milorad Dodik, pak, mogao bi biti kandidat, jer je biran samo jednom. Isto se odnosi i na Dragana Čovića koji je odradio samo jedan puni mandat, dok mu je drugi prekinut odlukom OHR-a kojom je smijenjen s mjesta hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

“Ono što bi moglo biti sporno je retroaktivnost jer to krši međunarodne standarde”, rekao je, kako tvrdi spomenuti portal, izvor iz OHR-a.

Da Schmidt vidi Željka Komšića kao problem moglo se iščitati iz njegovih riječi izgovorenih a skupu pod nazivom 'Euroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine' koji je u organizaciji Njemačko-atlantskog društva održan u mjestu Neustadt an der Aich.

“Gospodin (Željko) Komšić je hrvatski predstavnik u državnom predsjedništvu ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati. Koliko je sustav kompliciran pokazuje i činjenica da je predstavnik Hrvata (Dragan) Čović izgubio u sučeljavanju s Komšićem”, rekao je Schmidt.

Hrvatima se, nastavio je Schmidt, mora dati mogućnost da se osjećaju zastupljenima a ne da sve skupa završi recimo nekim oblikom bojkotiranja izbora.

 

M.J.