Nakon u ponedjeljak održanog sastanka predsjednika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj povodom odluke Valentina Inzka o nametanju dopune Zakona u vezi sa zabranom i kažnjavanjem negiranja genocida doneseno je pet zaključaka među kojima je i onaj o bojkotu srpskih predstavnika u radu institucija BiH.

Predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović kazao je da je sastanak posljedica vrlo složene situacije poslije Inzkove odluke o zabrani negiranja genocida.

“Danas smo imali sastanak u punom sazivu predsjednika svih parlamentarnih stranaka iz RS-a i imali veoma konstruktivnu raspravu, problematiku sagledanu iz svih kuteva”, kazao je.

Zaključci:

-Politički predstavnici iz RS-a odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika i smatraju ga neprihvatljivim i ništavnim.

-Smatramo da ne postoje uvjeti za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH – Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara.

-Odbacuju se svako nametanje na razini BiH i ne postoji legalni visoki predstavnik jer nije izabran u skladu s procedurama i odbacuje se suradnja s njim.

-Na sastanku je bilo riječi i o drugim aktivnostima koje će biti u idućem razdoblju.

-Preko zastupničkih klubova bit će upućena dva zakona za ovu tematiku, a riječ je o kaznenim zakonima.

Istaknuto je da se srpski predstavnici neće povući iz institucija BiH već za sada neće djelovati jer smatraju da za to nemaju uvjete.

Na konferenciji za medije politički predstavnici su istaknuli da je sastanak bio konkretan i korektan te da je postignut jedinstven stav po ovom pitanju i da su svi stavili stranačke interese po strani.

Zanimljivo je da je lider SNSD-a Milorad Dodik na sastanku predložio i mogućnost formiranja široke Vlade nacionalnog jedinstva u manjem bh entitetu.

 

M.J.