Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko poručio je danas za N1 kako je vrijeme prekrajanja granica prošlo.

“Upravni odbor PIC-a u više je navrata potvrdio svoju neupitnu opredijeljenost za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta”, kazao je komentirajući navode slovenskih medija o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu.

Podsjetio je i na kontroverzne navode Paddyja Ashdowna o “salveti”.

”Prema izjavama Paddyja Ashdowna. Njemu je osobno u Londonu 6. svibnja 1995., prigodom obilježavanja 50. obljetnice pobjede nad fašizmom, predsjednik Republike Hrvatske, dr. Franjo Tuđman, ‘odao’ svoju politiku prema Bosni i Hercegovini.

Tada je predsjednik Tuđman – na nagovor Paddyja Ashdowna, kojeg je prvi put sreo u životu – iscrtao famoznu ‘salvetu’. U kojoj su izričito ocrtane njegove težnje prema Bosni i Hercegovini”, kazao je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko.

Inzko je za N1 istakao kako se slična situacija i njemu dogodila.

”A meni je 1996. godine, Momčilo Krajišnik predao na Palama fino izrađenu geografsku kartu, po kojoj bi BiH odustala od Neuma. Hrvatska bi bila iz ‘jednog komada’. A zauzvrat, Bosna i Hercegovina bi dobila česticu od cca. 20 kilometara, južno od Dubrovnika. Na crnogorskoj granici. Novost je bila i u drugom detalju. Pola morske obale bi pripadalo Republici Srpskoj. Tu kartu čuvam negdje u Austriji”, ističe Inzko.

Međutim, vrijeme prekrajanja granica je prošlo, poručio je visoki predstavnik.

”Upravni odbor PIC-a u više je navrata potvrdio svoju neupitnu opredijeljenost za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta. Dayton ne daje mogućnost raspada države i u tom pogledu stav OHR-a ostaje jasan i nepromijenjen. Stoga je javni i politički diskurs u BiH najbolje usmjeriti na to kako ubrzati reforme da bi se poboljšao svakodnevni život ljudi i unaprijedio put BiH ka integracijama u EU”, zaključeno je u odgovoru Inzka na pitanje N1.

 

M.M.