Predstavnici Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine (SIP BiH) sastali su se jučer s predstavnicima međunarodne zajednice u BiH povodom razgovora o reformi Izbornog zakona BiH.

Na sastanku su prisustvovali veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson, šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, visoki predstavnik Valentin Inzko i veleposlanik EU u BiH Johann Sattler. Na sastanku je zaključeno da je neophodno sudjelovanje SIP-a u radu na reformi Izbornog zakona.

"Proces izborne reforme potreban je kako bi se BiH približila EU standardima i kako bi se osiguralo ublažavanje prevara i poboljšanje izborne funkcije. Zato je neophodna promjena sastava biračkih odbora, jačanje odredbi o financiranju kampanje i izmjeni podzakonskih akata, te poboljšanje točnosti i brzine prebrojavanja glasačkih listića", zajednički je stav sudionika sastanka.

Složili su se s članovima SIP-a da će usvajanje ključnih reformi koje su preporučili ODIHR i GRECO stvoriti slobodniji i pošteniji izborni proces za sve.

"Ne postoji legitiman razlog za odgađanje ovog procesa", rekli su iz veleposlanstva SAD-a u BiH.

Kavalec je tijekom sastanka istaknula kako SIP igra ključnu ulogu u poboljšanju integriteta izbornog procesa u BiH, priopćeno je iz Misije OSCE-a.

 

M.J.