Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u interview za portal Klix  iznova je zaprijetio Hrvatima, ali i najavio rušenje Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, odnosno ustavnog poretka BiH.

Na samom početku razgovora Izetbegović je najavio rušenje Vijeća ministara BiH I promjene u Domu naroda, već sredinom 2021.

"Ukoliko bi Vijeće ministara nastavilo i dalje sa blokadama koje su obilježile 2020. godinu, onda bi o smjeni trebalo ozbiljno razmisiti sredinom 2021. godine, ali treba imati na umu da je to složeno pitanje koje bi podrazumijevalo i promjene u Domu naroda. SDA za sada neće podržati smjenu, ali ćemo ozbiljno razmotriti to pitanje sredinom 2021.", kazao je čelnik SDA.

Vijeće ministara je kritizirao i kada je u pitanju odnos prema migrantskoj krizi, kazavši da je samo Ministarstvo sigurnosti, odnosno Selmo Cikotić, pokušavalo riješiti problem, a da su svi ostali to pitanje na određeni način ignorirali.

"Ministar Vjekoslav Bevanda opstruira i ne želi da podrži rješenja koja predlaže ministar Selmo Cikotić. U RS-u nikako ne žele migrante, građani se u općinama organiziraju da spriječe njihov dolazak. Tako ne možemo rješavati to pitanje", kazao je Izetbegović.

Osvrnuo se i na najave odlaska Valentina Inzka I dolaska novog Visokog predstavnika.

"Nama treba aktivan visoki predstavnik i Valentin Inzko bi to bio, ali nema dovoljnu podršku u PIC-u. Te diplomate uvijek nađu razlog da ne reagiraju. Kada se odlikuje Radovan Karadžić u RS-u, oni nađu izgovor da ne reagira. Ali mislim da su se sada konačno pokrenuli. Gospodin Christian Schmidt bi vjerujem bio dobar potez, bilo tko, tko dolazi iz Njemačke je prijatelj ove zemlje", kazao je.

Kada su u pitanju izbori u Mostaru, Izetbegović poručuje kako se vlast u Mostaru ne može napraviti bez HDZ-a BiH, ali I ne skriva kako na čelu Mostara želi vidjeti Bošnjaka.

"Mi i da hoćemo ne možemo izbjeći HDZ. Oni predstavljaju Hrvate, to bi onda tek bila podjela, da mi probamo da vladamo cijelim Mostarom. Ipak, vjerujem da i s Bh. blokom možemo surađivati. Vrijeme je da Bošnjak bude gradonačelnik. Mostarom ne treba vladati, već upravljati. To mora biti moguće", naglasio je.

Na pitanje novinara Klixa o “mogućim blokadama HDZ-a na višim razinama vlasti ako dogovor u Mostaru ne bude išao njima u prilog”, Izetbegović poručuje da se “nada da Dragan Čović neće uvjetovati na taj način”.

“Nadam se da neće uvjetovati tako. Dovoljno je već bilo provokacija. Bošnjaci su, ipak, pet puta brojniji. Ne može jedan uvjetovati petoricu. Mi ćemo razbiti te okove i Čović se ne bi trebao tako ponašati”, kaže predsjednik SDA.

Nije optimističan u pogledu donošenja novog Izbornog zakona, a ključni problem vidi u Hrvatskoj i postojanju Domova naroda na razini države i entitata.

"Hrvatska politika koja je na silu pokušala da nešto radi u BiH je užasno koštala Hrvate u ovoj zemlji. Tuđman, Šušak, Boban i slični, koji su mislili da naprave neke etnički čiste teritorije samo su štetu pravili Hrvatima. Mi pružamo ruku sve vrijeme. Dakle problem je u Domu naroda koji maltretira većinu. Mi ipak imamo pravo razmišljati kako doći do ruku u tom organu, a da manjina ne maltretira većinu. To nije protuzakonito. Ali ja se nadam da nas HDZ neće tjerati u tom smjeru i da ćemo se dogovoriti s njima, da i oni budu zadovoljni", poručuje Izetbegović.

Komentirajući odnose sa Srbijom i Hrvatskom naglašava da je osam godina pokušavao iza zatvorenih vrata nametnuti pitanja koja je BiH trebala riješiti sa susjedima, ali da je naišao na blokadu.

"Mi smo morali javno izaći sa tim problemima. Susjedi nam duguju milijarde KM, zbog uzurpacije zemljišta, imovine, dugovanja prema firmama i slično", kaže Izetbegović.

Naglašava da se i Srbija i Hrvatska trebaju ispričati BiH zbog onoga što su “uradili devedesetih godina ovdje” .

"Umjesto da nam se izvinu kao Willy Brandt, te dvije države se i dalje paternalistički odnose prema BiH. Pa hrvatski predsjednik govori jako ružno o našoj zemlji. Kolinda Grabar Kitarović nikada nije uvrijedila ovu zemlju. Iznosila je neistinite navode i neutemeljene stavove, ali ono što govori Milanović da je ovo "shit country", pa da netko treba prvo uzeti "sapun pa parfem". To je ružno. Hrvatska politika je kriva što je ova zemlja "shit country". Treba da se izvinu za to, inače će dobiti odgovor", zaključio je Izetbegović.

M.J.