Dugogodišnji (grado)načelnik Ljubuškog i aktualni predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH za Županiju Zapadnohercegovačku, Nevenko Barbarić, kandidat je HDZ-a u 11. Izbornoj jedinici. Rođen 1962. godine. Oženjen je i otac je četvero djece. Osnovnu i srednju školu je završio u Ljubuškom, a diplomirao je na Građevinskom fakultetu u Mostaru 1989. godine. Osnivač je i član Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) od 1990. godine. U ovoj stranci, između ostaloga, bio je predsjednik Općinskog odbora HDZ BiH Ljubuški i Županijskog odbora HDZ BiH Županije Zapadnohercegovačke.

Nakon što je diplomirao, počeo je raditi u Građevinskom poduzeću KONS. Karijeru je nastavio kao direktor Javnog komunalnog poduzeća “Ljubuški” te kao rukovoditelj Službe graditeljstva i prostornog uređenja Općine Ljubuški. Nakon toga do prvog izbora za načelnika Općine Ljubuški radio je u privatnom sektoru. Za (grado)načelnika ove općine biran je četiri puta. Prvi put je izabran 2004. godine. Dragovoljac je Domovinskog rata.

U razgovoru za Vrisak.info  Barbarić govori o izborima za Hrvatski sabor, budući da se Barbarić nalazi na 2. mjestu HDZ-ove liste za 11. izbornu jedinicu, čiji je nositelj Zdravka Bušić. 

Gospodine Barbariću, u subotu 4. i nedjelju 5. srpnja birači u 11. izbornoj jedinici birati će tri zastupnika za Hrvatski sabor koji će predstavljati hrvatske državljane iz Bosne i Hercegovine i dijaspore. Na drugoj ste poziciji liste Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Zbog čega bi, prema Vašem mišljenju, lista HDZ-a bila bolji izbor od ostalih listi u ovoj izbornoj jedinici?

-Hrvatska demokratska zajednica na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđamanom i hrvatskim braniteljima stvorila je hrvatsku državu. Omogućila je Hrvatima u BiH ravnopravan položaj. Nažalost, Daytonski mirovni sporazum više puta je mijenjan na štetu Hrvata.

HDZ BiH danas je najjača politička snaga hrvatskog naroda u BiH, ali pred nama je mnogo neriješenih pitanja, posebice Izborni zakon, odnosno izbor legitimnih predstavnika u vlast.

Republika Hrvatska garant je Daytonskog sporazuma i ustavna joj je obveza štititi položaj Hrvata u BiH.

U Hrvatskom saboru raditi ću na ovim političkim pitanjima, naravno u koordinaciji s HDZ-om BiH i Hrvatskim narodnim saborom Bosne i Hercegovine.

Obnašate dužnost gradonačelnika Ljubuškog, između ostaloga bili ste na čelu OO HDZ BiH Ljubuški i ŽO HDZ BiH Županije Zapadnohercegovačke. Kakvu bi, da tako kažemo „korist“, imali Ljubuški i Županija Zapadnohercegovačka (samim time i Široki Brijeg, Posušje i Grude) od zastupnika iz svoje županije u Hrvatskom saboru?

-Predsjednicima Čoviću i Plenkoviću zahvaljujem se na ukazanom povjerenju. Namjeravam se baviti iniciranjem različitih vrsta suradnji, primjerice suradnjom Vlade Republike Hrvatske i naših županija, gradova i općina. Tu između ostaloga, mislim i na prekograničnu suradnju, europske fondove. Moramo preuzeti pozitivna iskustva iz Republike Hrvatske i primijeniti ih u našim sredinama.

Ukoliko budem izabran u Hrvatski sabor biti ću spona svima onima koji će u našoj županiji i cijeloj Bosni i Hercegovini raditi na svim razvojnim projektima, ali i prilikom rješavanja problema.

Nedavno smo svjedočili polaganju kamena temeljca za buduću tvornicu za preradu povrća i voća u Kruševu kod Mostara? Je li takvo nešto konkretna pomoć o(p)stanku hrvatskog naroda u BiH? Kako privući slične projekte u Županiju Zapadnohercegovačku?

-Već godinama pokušavam lobirati takvo nešto, no s razine vlasti na kojoj sam do sada bio nisam uspio nametnuti tu temu. Moramo uspostaviti još kvalitetniju i čvršću suradnju s Republikom Hrvatskom jer će nam bez njihove konkretne ekonomske podrške za područja u kojima žive Hrvati biti teško.

Ako bi se prikazali podaci koliko gospodarski subjekti iz Republike Hrvatske ulaže u BiH, i u koje dijelove, ti bi podaci bili poražavajući.

Jedna od tema kojom ću se baviti biti će pomoć našim ljudima u predstavljanju investicijskih potencijala koje imaju krajevi u kojima žive Hrvati u BiH.

(Grado)načelnik ste Ljubuškog od 2004. godine. Nedavno ste istaknuli kako se na ovu poziciju više nećete kandidirati?

-Već sam rekao kako se više neću kandidirati za poziciju gradonačelnika. Mi u Ljubuškom imamo dosta mladih ljudi koji su preuzeli odgovornost u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti kao i u stranačkoj strukturi. Oni bez problema mogu preuzeti ovu poziciju i preuzeti odgovornost.

U kojoj mjeri ste zadovoljni vremenom provedenim na čelu ovoga grada? Na što ste najviše ponosni? Žalite li za nekim projektima koji nisu dovršeni?

-Ova godina nam je u financijskom smislu takva da neke projekte moramo odgoditi za iduću godinu. Nema brige, ti projekti će se realizirati dogodine. Nadam se brzom smirivanju situacije s koronavirusom.

Na čelu Ljubuškog sam 16 godina. Dugo je to razdoblje, ali je u istome realizirano mnogo projekata. Spomenuti ću 400 kilometara vodovodne mreže. Gotovo smo u potpunosti riješili pitanje vodoopskrbe.

Uložili smo preko 20 milijuna KM u rekonstrukciju lokalnih cesta, no nažalost tu priči nije kraj te ćemo stoga nastaviti ulaganja u prometnu infrastrukturu.

Također, uložili smo značajna sredstva u objekte socijalne skrbi, staračke domove, imamo objekte za hospicij i djecu s poteškoćama u razvoju.

Preko 60% općine pokriveno je kanalizacijskom mrežom. Ulagali smo u zaštitu okoliša, pročistač otpadnih voda. S Kravicama i ostalom turističkom ponudom napravili smo značajan iskorak u turizmu. To je dovelo do otvaranja novih radnih mjesta i svakako ima pozitivan ekonomski utjecaj.

Svakako treba istaknuti ulaganja u poljoprivredu, koja je Ljubuškom jako bitna. Ne treba zaboraviti ni ulaganja u školske i vjerske objekte.

Kao posebnu cjelinu istaknuti ću Grad Ljubuški gdje smo uložili značajna sredstva u uređenje grada. Grad je s tim dobio ljepšu i urbaniju sliku.

Izbori su, kako smo kazali, u subotu i nedjelju. Pretpostavljamo kako će te pozvati sve hrvatske državljane da iskoriste svoje biračko pravo. Možete li nam predstaviti glavne smjernice svog programa i onoga za što se planirate zalagati?Što možete obećati biračima?

-U političkim smislu, snažno ću promovirati stavove HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora. Zalagati ću se za rješavanje gorućih političkih pitanja poput Izbornog zakona BiH. Istaknuti ću i pitanje javnog RTV programa na hrvatskom jeziku. Kao konstitutivan narod nemamo neka prava koja u uređenim državama imaju nacionalne manjine.

Drugi dio je zalaganje za snažniju institucionalnu suradnju i preuzimanje pozitivnih iskustava od Republike Hrvatske. Moramo iskoristiti iskustvo RH vezano za pristupne pregovore Europskoj uniji i prekograničnu suradnju.

Predano ću raditi na jačanju gospodarske suradnje Republike Hrvatske i prostora BiH u kojima žive Hrvati i privlačenju investicija iz RH u naše krajeve.

 

M.J.