Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković najavila je kako će već sutra, zbog informacije da je na graničnom prelazu Doljani putnicima iz Bosne i Hercegovine onemogućen tranzitni prelazak kroz Republiku Hrvatsku prema Neumu, predložiti recipročne mjere prema Hrvatskoj.

"Referirajući se na informaciju i činjenicu da je građanima BiH onemogućen čak i tranzit kroz Hrvatsku, nesporno je da će ministarstvo na čijem sam čelu već sutra, prvi naredni radni dan, predložiti reciprocitet. Naime, mišljenja sam da je nesporna činjenica da Hrvatska kao članica EU mora poštivati zajedničke stavove, ali se ne slažem s činjenicom da se našim građanima zabrani i tranzit kroz Hrvatsku. Ovo čim prije jer Hrvatska ima mnogo veći broj novozaraženih koronavirusom, a značajno manje provodi testiranje", navela je Turković, prenosi klix.ba.

Kaže kako joj nije poznato zbog čega se Hrvatska odlučila na ovakve mjere, ali poznat je pozitivan odnos BiH prema svim zemljama u okruženju kada je riječ o turizmu, poslovnim putovanjima i mogućnostima trgovinske razmjene u vremenima koja su do jučer za nas bila nepoznata, a to je vrijeme pandemije.

M.J.