Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, rekao je u ponedjeljak nakon sjednice Predsjedništva ove stranke da su pripreme za izbore u tijeku izrazivši zadovoljstvo nakon postignutih dogovora o Gradu Mostaru.

Rekao je da je prijedlog HDZ-a bio ”da se gradonačelnik Mostara bira na otvorenoj listi”. Naglasio je da postoji mogućnost ponovnog zatvaranja državne granice s Hrvatskom usljed porasta broja zaraženih koronavirusom, prenosi N1.

Pripremamo se za izbore i vjerujemo da ćemo sukladno datumima koji su dani imati pripremljenu i stranku prijavljenu. Vjerujem da ćemo kroz HNS dogovoriti zajednički nastup na lokalnim izborima, ispričao je Čović.

Dodao je da sve izmjene Izbornog zakona moraju proći kroz parlamentarnu proceduru.

Izmjene izbornog zakona moraju proći kroz parlamentarnu proceduru, tamo je zakonodavac, vjerujem da ćemo mi na prvim sjednicama Parlamenta imati i na Zastupničkog doma i Doma naroda usvojene dopune Izbornog zakona koje se tiču Grada Mostara. To je moje mišljenje. Uvjeren sam da ćemo imati dovoljnu većinu u oba doma, dodao je on.

Na dobrom smo putu da se granica s Hrvatskom ponovo zatvori, poručio je on govoreći o koronavirusu uz poruku da se ‘‘moramo uozbiljiti”.

Potom govorio i o pobjedi Aleksandra Vučića i njegove stranke na izborima u Srbiji, detaljima dogovora za Mostar, koronavirusu i ostalim aktualnim temama.

Čović je također poručio kako zastupnici HDZ-a i HNS-a u Parlamentarnoj skuštini BiH neće podržati imenovanje Selme Cikotića za ministra sigurnosti BiH. Cikotić je, podsjećamo, predložila SDA za državnog ministra sigurnosti nakon što je ostavku na tu dužnost podnio Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

Cikotićevu imenovanju uspotivile su se hrvatske braniteljske udruge iz središnje Bosne zbog njegove uloge u progonu 15.000 bugojanskih Hrvata.

“Gospodin Cikotić je prijedlog SDA i to je njihovo pravo, isto kao što je pravo naših branitelja iz Bugojna da ne prihvati tog kandidata i predstavnici HDZ-a i HNS-a neće podržati tog kandidata”, kazao je Čović.

 

M.J.