Politički čelnici Bosne i Hercegovine postigli su dogovor oko izbornog zakona za Mostar, što znači da će se u Mostaru nakon 12 godina ponovno organizirati lokalni izbori. Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko pozdravila je ovakav ishod pregovora.

„Za mene kao rođenu Mostarku, ovo je divan trenutak! Presretna sam da će građani Mostara ponovno imati mogućnost birati svoje predstavnike na lokalnoj razini“, istaknula je.

Zovko je naglasila kako je vrlo značajno da će se sporazum realizirati usvajanjem zakonodavnih amandmana na Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ovaj sporazum ima utjecaja i na europsku budućnost Bosne i Hercegovine. Mogućnost održavanja lokalnih izbora nalazi se na popisu 14 prioriteta za članstvo država zapadnog Balkana u EU.

„I Europski parlament spominje ovaj uvjet u svom Izvješću o Bosni i Hercegovini. Jako sam zadovoljna da je Bosna i Hercegovina nakon opetovanih poziva na implementaciju preporuka ovim sporazumom napravila značajan iskorak na putu k europskim integracijama“, naglasila je Zovko.

 

M.J.