Izbjeglice su “ogromna sigurnosna prijetnja”, pa je Republika Srpska (RS) “zainteresirana za hermetičko zatvaranja granica za migrante i njihovu hitnu deportaciju iz BiH”, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, prenosi N1 pozivajući se na izvore iz BiH.

Policija u RS treba dobiti veća ovlaštenja kako bi se mogla “braniti od migranata”, kazao je Dodik.

On je to izjavio nedugo nakon što je policija u selu Klašnice kod Banja Luke uhitila sedamnaest migranata od kojih je jedan, prema tvrdnjama policije, “uperio pištolj prema policijskoj službenici”.

RS sebi ne smije dopustiti da strada policajac, i ostaje privržena politici koju je ranije utvrdila, a to je da nema zadržavanja migranata na njenom teritoriju, kazao je Dodik.

“Svi pokušaji iz BiH, prije svega iz Sarajeva, pa čak i sa Zapada, da se migranti ravnomjerno rasporede po cijeloj BiH neće proći. U RS se neće praviti stacionari, niti će se zadržavati migranti. RS je zainteresirana za hermetičko zatvaranje granica za migrante i njihovu hitnu deportaciju iz BiH”, kazao je srpski član Predsjedništva BiH.

Podsjetimo, bivši minister sigurnosti I čelnik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, upravo je zbog odnosa službenog Sarajeva prema migrantima dao ostavku na ministarsku dužnost.

 

M.M.