Političko pitanje Hrvata u BiH dugi niz godina ostajao je izvan fokusa međunarodne zajednice. Nažalost, mnoge prethodne vlade bile su slijepe i zlonamjerne prema Hrvatima u BiH, izjavila je Zdravka Bušić, nositeljica liste HDZ-a za 11. izbornu za portal Bild.ba.

Kad govorimo o političkoj dimenziji, istaknula je Bušić, članstvom u EU i NATO-u Hrvatska je ostvarila položaj u kojemu može senzibilizirati međunarodnu zajednicu na postojanje hrvatskog pitanja u BiH i biti dio konkretnog rješenja.

"Dolaskom Vlade Andreja Plenkovića poduzeti su odlučni politički koraci u tom smjeru. Prije nekoliko dana završili smo prvo uspješno predsjedanje Vijećem EU, kojim smo ostvarili ogroman međunarodni ugled koji će samo HDZ-ova vlada znati iskoristiti. Podsjećam da se na razini ministara vanjskih poslova EU najmanje dvaput, a jednom i šefova država, na agendi našlo pitanje izbornog zakonodavstva BiH odnosno nametnutog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. Zahvaljujući našem angažmanu, i UN-ove organizacije su prepoznale nejednakopravnost hrvatskog naroda, i to kao kršenje ljudskih prava. Tu prvenstveno mislim na periodično izvješće za BiH Vijeće za ljudska prava UN-a od 2019. godine, s kojim se BiH mora uskladiti. U novom mandatu uložit ćemo maksimalan vanjskopolitički kapital za afirmaciju hrvatskog pitanja kao ne samo od regionalnog, već od europskog i međunarodnog značaja. To će moći samo HDZ, čiji je ugled i utjecaj neusporediv s drugim strankama koji nemaju jasan politički smjer kad je u pitanju BiH", izjavila je Bušić.

Podsjećam, dodala je, kako su na listama nekih „pokreta“ ljudi koji pogrdno govore o glasačkom pravu Hrvata u BiH, i to uspoređujući nametanje Željka Komšića i predsjedničke izbore u Republici Hrvatskoj, što je apsurdno, pa i protivno nacionalnim interesima.

Bušić je također izjavila kako Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne održava kontakte s drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem. 

"Cijeli svijet zna koji je stav Vlade Republike Hrvatske o izboru i djelovanju Željka Komšića. Naš stav nećemo mijenjati sve dok se Hrvatima u BiH ne zagarantira pravo na legitiman izbor svojih predstavnika", zaključila je Bušić.

 

M.J.