Premijer FBiH Fadil Novalić, suspendirani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić, osumnjičeni u aferi "Respiratori", napustili su u nedjelju poslijepodne prostorije Suda BiH u Sarajevu.

Tužiteljstvo BiH će, nakon što zaprimi rješenje Suda BiH, detaljno ga analizirati i u zakonskom roku, uputiti žalbu u predmetu protiv Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, najavljeno je iz Tužiteljstva.

Tijekom istrage koja se vodi već mjesec dana, a intenzivno posljednjeg tjedna, saslušano je više umiješanih osoba kao svjedoka, da bi se konačno došlo do osumnjičenih. To, naravno, nisu samo trojica spomenutih. Prije nekoliko dana oduzeti su mobiteli premijera Novalića i njegovih prvih suradnika Edite Kalajdžić i šefa ureda Hasana Ganibegovića.

Na nekima od njih poruke su brisane, posebno iz Vibera, ali SMS poruke mogu se "vratiti“ čak i ako se obrišu iz uređaja. Upravo je premijer Novalić tražio da Tužiteljstvo BiH što prije istraži ovu aferu i raščisti sve nepoznanice jer "nema ništa kriti“. A upravo bi njegov mobitel mogao biti ključan za rasvjetljavanje afere, tvrdi portal The Bosnia Times.

Prema saznanjima od izvora u SIPA-i, u njegovu mobitelu pronađene su poruke koje upućuju na to da bi osoba koja je inzistirala na nabavi beskorisnih respiratora mogla biti direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović, supruga predsjednika SDA Bakira Izetbegovića! U SIPA-i to nisu službeno potvrdili.

Da je s aferom itekako povezan KCUS, a time i direktorica Izetbegović, ukazuje činjenica da su istražitelji SIPA-e u srijedu cijeli dan pregledavali dokumentaciju KCUS-a u službama financija, javnih nabava i tehničkom sektoru. TBT piše da je cilj pretresa bila potraga za dokumentima o direktnim pogodbama koje su napravljene od 1. ožujka do sada te da su istražitelji kopirali ili izuzeli veći broj dokumenata. Bez prejudiciranja o tome do kakvih će se otkrića u dokumentima doći, činjenica je da je KCUS u ovom razdoblju sklopio nekoliko vrijednih poslova, i to direktnim pogodbama s omiljenim dobavljačima direktorice Izetbegović, ali i nekim sasvim anonimnim firmama.

Tako je direktorica Izetbegović 18. ožujka 2020. sklopila ugovor vrijedan 3.065.400 KM s anonimnom tapetarskom firmom CUBICUS, čiji je vlasnik imao zadatak nabaviti 40 respiratora. To je trebalo poslužiti i njezinoj promociji jer je pothvat najavila kao osobni doprinos "preko privatnih veza“. No, kako to tapetar nije uspio, novac koji je dobio unaprijed vratio  je na račun KCUS-a.

 

M.M.