Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, komentirao je za TV Herceg Bosne usvojenu rezoluciji o “poštivanju žrtava ustaškog režima” koju je u Zastupničkom domu Parlamenta BiH usvojila bošnjačka većina potpomognuta srpskom oporbom, naglasivši kako se ovim željela usmjeriti kolektivna krivnja na Hrvate odnosno katolike.

Osvrnuo se i na selektivan pristup istraživanju zločina.

-O zločinima fašističkih režima manje-više sve zna dok su nedovoljno istraženi upravo komunistički zločini, istaknuo je.

Lovrinović je ispričao da mu je jedan parlamentarac rekao “što to hoće kardinal, on se krije iza naroda koji ga nije ni birao”, na što mu je Lovrinović, kako kaže, odgovorio.

-Kolega, kardinala ne bira ovaj Parlament u kojemu mi sjedimo i naše Središnje izborno povjerenstvo, tamo ima određena procedura i kanon. Dajte ne lupajte gluposti, prepričao je Lovrinović dijalog s kolegom iz Parlamenta BiH.

Svojim kolegama u parlamentu predložio da ponovno pozovu papu u BiH i da se ponovno na stol stavi Temeljni ugovor sa Svetom Stolicom.

-Predložio sam im da jedino smisla ima, ako ste ozbiljni i odgovorni političari u ovom trenutku u kojem se BiH nalazi pa da pozovete papu da po treći put dođe u BiH. Pa da onda stavite na stol Temeljni ugovor sa Svetom stolicom i da tamo stavite odredbu da će se svete mise u BiH ubuduće održavati kad državni Parlament i Predsjedništvo BiH kaže, u suprotnom nema!. Pa ako vam papa to prihvati, evo, mi ćemo, kao katolički podanici to biti dužni ispoštovati i provesti, ilustrirao je Lovrinović način na koji bi, prema njegovom mišljenju, iz Sarajeva željeli upravljati vjerskim slobodama.

Ponovno se osvrnuo na to kako se tzv. antifašisti ne žele suočiti s prošlošću na način na koji je to učinjeno u rezolucijama Vijeća Europe i Europskog parlamenta.

-Kad sam im ponudio europsku rezoluciju o sjećanjima, o stvarima o kojima se očitovao Europski parlament, vidite jedan zid šutnje, nevjerojatno, istaknuo je Lovrinović.

Podsjetio je i na činjenicu da su samo zastupnici HDZ-a BiH u Parlamentu u više navrata bili za usvajanje europskih Rezolucija o osudi totalitarnih režima, ali da za to nije bilo interesa u tom domu.

-Zamislite da je to samo HDZ podržao, oba puta. Nijedan drugi zastupnik od ukupno 42 to nije podržao, podsjetio je Lovrinović.

M.M.