Zastupnik DF-a u Parlamentarnoj Skupštini BiH Zlatan Begić reagirao je na prijedlog HDZ-a BiH o zakazivanju sjednice Federalnog parlamenta koja je danas odgođena. Kaže da onaj tko u ovom trenutku sazove sjednicu čini kazneno djelo.

Prema Begićevim riječima, onaj tko sazove, kao i onaj tko se odazove takvom okupljanju, protivno odlukama vlade i kriznih stožera, zanemarujući stanje nesreće i posebne izvanredne okolnosti te prouzrokuje posljedicu - direktno čini kazneno djelo, prenosi klix.ba.

"Prema Ustavu Federacije, u slučaju opasnosti po zemlju, kada Parlament Federacije ne može zasjedati, vlada je ovlaštena donositi uredbe sa zakonskom snagom, s vremenskim ograničenjem u pogledu njihovog važenja", napisao je na Begić u objavi na Facebooku.

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja je bila zakazana za danas u Domu mladih u Sarajevu, neće biti održana zbog naredbi kriznih stožera o zabrani okupljanja, ali i preporuka liječnika.

"Zamislite nastajanje klastera sa sjednice Parlamenta Federacije BiH, koju traže pojedini politikanti, a kojeg čine zastupnici i izaslanici iz čitave Federacije (oko 150 njih) među kojima ima i zdravstvenih radnika koji bi se poslije toga vratili na svoja radna mjesta - direktno u zdravstveni sustav. Od Neuma do Orašja. Pa valjda je ljudima jasno da je, nažalost, samo jedan slučaj iz Centra za srce kontaminirao UKC Tuzla i KB Zenica. U Zenici 45 liječnika i medicinskih sestara u karanteni, u Tuzli 120 zdravstvenih radnika UKC-a u izolaciji", naveo je Begić, koji se zapitao želi li netko oboriti čitav zdravstveni sustav uz katastrofalne posljedice.

Umjesto otkazane sjednice danas će biti održan Kolegij Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Podsjetimo, u Federaciji BiH postaje sve očitije kako tehnička vlada Fadila Novalića (SDA) uz izvršnu, zahvaljujući pandemiji koronavirusa, postupno preuzima i zakonodavnu vlast. Raritet je u tome što Parlament Federacije BiH ima legalitet I legitimitet dobijen na prošlim Općim izborima a Vlada je tehnička i njezin mandate traje već šest godina.

 

M.M.