BiH je službeno zabranila ulazak osobama koje dolaze iz Italije, Kine, Irana i Južne Koreje, zemalja u kojima je najveći broj slučajeva zaraženih koronavirusom.

Iz Granične policije BiH upućena je naredba svim terenskim uredima na graničnim prijelazima BiH da se zabrani ulazak osobama koje dolaze iz Italije, Irana, Južne Koreje i pojedinih dijelova Kine, točnije provincije Hubei i grada Wuhana.

Odluka je odmah stupila na snagu nakon što je direktor Granične policije BiH Zoran Galić sinoć primio službeni zahtjev ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da postupi u skladu s ovlastima, javljaju sarajevski mediji.

Ranije je ministar Fahrudin Radončić za takvu odluku dobio punu podršku predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije, ali i entitetskih premijera Fadila Novalića i Radovana Viškovića.

U BiH je do sada potvrđeno sedam slučajeva zaraze virusom korona. Četvero u Banjaluci i troje u Zenici. Svi zaraženi se dovode u vezu s Italijom, odnosno većina ih je boravila u Italiji.

U međuvremenu je u Republici Srpskoj donesena odluka o obustavi nastave u školama i fakultetima na 21 dan i zabranjena su sva javna okupljanja

U Županiji Sarajevo su također poduzete određene mjere prevencije pa su zabranjena okupljanja s više od 250 osoba.

 

M.M.