Amerikanci su Aliji (Izetbegoviću) prijetili da će mu stranku ( SDA) proglasiti terorističkom, izjavio je vlasnik i urednik portala Thebosniatimes, Nedžad Latić, gostujući u programu sarajevske Face televizije.

-Ja znam kako je izabran Sulejman Tihić za predsjednika SDA. Urađeno je to pod pritiskom OHR-a i Raffi Jonsona, istaknuo je Latić, vjerojatno misleći na nekadašnjeg zamjenika visokog predstavnika Raffi Gregoriana.

Kazao je to govoreći o događajima koji su uslijedili nakon terorističkog napada na SAD.

- To je bilo nakon 11. rujna. Aliji su prijetili da će mu stranku proglasiti terorističkom, istaknuo je Latić.

Kao posljedicu tih razgovora navodi dolazak Sulejmana Tihića na čelo SDA.

-Tad je šef OHR-a bio Austrijanac Petritsch. Alija je pitao Petritscha; može li ovaj? Može. Alija je to prihvatio da se stranka sačuva ideološki, ali Tihiću nikada nisu dali te konekcije sa Istokom, sa Saudijskom Arabijom odakle je bila njihova moć, sa Katarom, s Turskom, kazao je Latić gostujući u programu Face televizije.

Za Bakira Izetbegovića, koji je na čelo SDA došao nakon Tihića, rekao je da je "konvertit i vrlo opasan tip".

-On za račun Amerikanca kontrolira vehabije, zato ga i drže. Bolje je biti američki vehabija nego bosanski musliman, kazao je dodajući kako su su izbori u BiH namješteni, kako je SDA pokrala glasove, te da je i izbor Željka Komšića izrežiran upravo u SDA.

 

M.J.