Službena Ankara će u ponedjeljak početi vraćati strane borce Islamske države (IS) koji su u turskim zatvorima, rekao je turski ministar unutarnjih poslova.

-Kažemo vam da ćemo vam ih vratiti. Počinjemo u ponedjeljak, rekao je Suleyman Soylu, prenosi državna novinska agencija Anadolu.

Turski ministar nije rekao koje su zemlje obuhvaćene tom mjerom.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u četvrtak da je više od 1150 pripadnika IS-a trenutačno u turskim zatvorima.

Ankara redovito poziva europske zemlje da preuzmu svoje državljane koji su se borili u redovima IS-a u Siriji, ali one nisu baš spremne prihvatiti ih, ponajprije iz sigurnosnih razloga i nepopularnosti takve mjere.

Soylu je u ponedjeljak rekao da će Turska vratiti strane borce IS-a u njihove zemlje, čak i ako im potonje oduzmu državljanstvo. Međutim, nije jasno kako će Turska vratiti nekoga u zemlju čiji državljanin zapravo više nije.

Turska, za koju se dugo sumnjalo da je puštala džihadiste preko svoje granice u Siriju, 2015. se priključila protudžihadističkoj koaliciji jer je bila žrtva nekoliko napada IS-a.

No Ankaru zadnjih tjedana optužuju da ofenzivom koju je 9. listopada povela protiv kurdske milicije Postrojba narodne zaštite (YPG), perjanice borbe protiv džihadističke organizacije, slabi borbu protiv IS-a.

Lukač: Njihov povratak sigurno neće biti dobar za BiH

Veliku prašinu u Bosni i Hercegovini podignuo je intervju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u britanskom The Economistu i izjava o BiH kao "tempirnoj bombi".

- Ako ste zabrinuti za ovu regiju (zapadni Balkan), prvo pitanje nisu ni Makedonija ni Albanija, već Bosna i Hercegovina. Tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i koja se suočava s problemom povratka džihadista je Bosna i Hercegovina, rekao je Marcon.

Dok su bošnjački političari osudili izjave francuskog predsjednika, politički predstavnici Srba u BiH pozdravili su Macronov istup.

Ministar unutrarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je kako je poznato da je iz BiH na strana ratišta otišlo najviše džihadista po glavi stanovnika nego iz bilo koje druge europske zemlje i da njihov povratak sigurno neće biti dobar za BiH.

-Znamo da ih se stotine, nadam se da je utvrđeno točno da su to državljani BiH, uglavnom nalaze u kampovima u Siriji, gdje su zarobljeni i razoružani i čekaju povratak u BiH. Njihov povratak sigurno neće biti dobra stvar za BiH, ocijenio je Lukač 

Karamatić: Hrvati u BiH s ISIL-om su se borili još 1993. godine

Predsjednik bosanskohercegovačkog HSS-a Mario Karamatić također je upozorio na složenost situacije u BiH.

-Direktor bosanskohercegovačke obavještajne agencije ima kupljenu diplomu, imamo člana predsjedništva Šefika Džaferovića koji je sređivao putovnicu Osami bin Ladenu i napadačima na New York i blizance. U političkom Sarajevu vlada paranoična atmosfera. Ako otvorite bošnjačke vodeće portale vidjet ćete naslove kako su Macrona na ovakvu reakciju nagovorila Kolinda Grabar-Kitarović, Andrej Plenković ili Aleksandar Vučić da je Bosna jedna, jedina i nedjeljiva, objašnjava Karamatić.

Pojašnjava da su se Hrvati u BiH s ISIL-om, tada poznatim kao El-Mudžahid, borili još 1993. godine.

-Kada je svijet zaprepašteno gledao što ISIL radi u Siriji, odsijeca glave, radi masakre nad civilnim stanovništvom i upoznao se s hororom Islamske države mi u Bosni i Hercegovini smo već dobro bili upoznati o čemu se tu radi. I danas kad se provozate Bosnom i Hercegovinom ili malo 'proguglate' vidjet ćete kako se zastave ISIL-a najnormalnije vijore oko Tuzle, pogotovo posebno kod hrvatskih naselja kao poruka Hrvatima koji su tamo ostali živjeti ili kako se zastave ISIL-a najnormalnije nose po Zenici i drugim gradovima. To je nama činjenično stanje, kaže predsjednik bosanskohercegovačkog HSS-a.

Dodaje kako je francuski predsjednik nakon izjave u bošnjačkim medijima i političkom Sarajevu postao persona non grata, a s druge strane Džaferović se nalazi na naslovnicama jer pokušava produbiti veze s Islamskom Republikom Iran. 

-Kad se sve pogleda jasno je što se događa. Međutim u ovoj priči dobro je što će sad hrvatska javnost, koja nije dovoljno senzibilizirana o situaciji u BiH i koja još uvijek gleda na Bosnu kao u zemlju u kojoj se prave ćevapi i burek i u kojoj žive Suljo i Mujo o kojima mogu pričati viceve, početi malo misliti glavom i razmišljati u kojoj situaciji i okruženju žive njihovi sunarodnjaci, nada se Karamatić.

 

M.J.