Više od 3.000 pripadnika selefijskog pokreta nalazi se neposredno uz pogranično područje BiH i Hrvatske, odnosno na samoj granici Europske unije, ne računajući one koji se već nalaze u ”svetom” ratu u Siriji i Iraku.

Ovaj podatak posebno zabrinjava talijanske vlasti upravo zbog zemljopisne blizine. Prošle nedjelje talijanske specijalne postrojbe pokrenule su protuterorističku operaciju pod nazivom “Balkanska veza”, čiji je cilj razbijanje islamističke skupine koja se nalazi na sjeveru Italije, piše “Breitbart News Network”.

“Italija budno prati zbivanja u BiH”, kaže Ruggero Corrias, talijanski veleposlanik u BiH.

“Kada govorimo o prijetnji stranih džihadista, BiH nije izuzetak. Zemljopisna blizina, krhka vladavina prava te duboka ekonomska kriza su elementi zbog kojih moramo biti na oprezu u BiH”, rekao je Corrias.

“Breitbart” navodi i primjer sela Ošve, koje se nalazi u brdima središnje Bosne. Hamdo Fojnica, čiji je sin Emrah poginuo u Iraku (počinio samoubilački napad).

Hamdo Fojnica smatra da je smrt njegovog sina "volja Alaha".

“Nisam sretan što sam izgubio sina, ali je njegova smrt volja Alaha. Grozno je izgubiti dijete, ali ako Alah odluči da i njegova dva brata trebaju otići u Siriju, ne mogu reći ne.”, ističe Fojnica.

U Gornjoj Maoči, još jednom selefijskom utočištu u BiH, u veljači se vijorila zastava ”Islamske države”, koja je ubrzo nestala.

U ovom selu nalaze se sljedbenici Nusreta Imamovića, jednog od onih koji su označeni kao “globalni terorist” i koji se nalazi na listi SAD. Gornja Maoča je ujedno i mjesto odakle je Mevlid Jašarević krenuo u pohod na Veleposlanstvo SAD u Sarajevu. On je u međuvremenu osuđen na 18 godina zatvora.

>>Premreženost BiH radikalnim islamistima opasnost za tu državu ali i za susjedne zemlje

“Ti ljudi najavljuju kako će osvojiti Rim i vrlo je moguće da hoće”, kaže Esad Hećimović, novinar i ekspert za islamski ekstremizam.

“Ne shvaćate da je stvarna opasnost bliža od Libije. Prijetnja se ne odnosi samo na BiH, već i na Italiju i cijelu Europu”, kaže Hećimović u izjavi za "Nezavisne".

Područje Velike Kladuše u zapadnoj BiH je još jedno utočište ekstremista. Tu je propovijedao islamist Bilal Bosnić, koji se od prošlog rujna nalazi u zatvoru zbog poticanja i novačenja džihadista.

Nedaleko od Bosnićeve obiteljske kuće nalazi se zabačeno mjesto Bosanska Bojna, gdje je Bosnić kupio zemljište kako bi izgradio selefijski centar za molitvu. Prema navodima tužiteljstva u Sarajevu, u protekle dvije godine Bosnić je primio više od 200.000 dolara od misterioznog donatora iz Katara, piše “Breitbart News Network.

Podsjetimo, na zatvorena selefijska naselja koja se po uzoru na Gornju Maoču stvaraju na graničnim područjima s Republikom Hrvatskom, početkom rujna prošle godine, upozorila je i Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), označivši to iznimno važnim pitanjem za sigurnost Europske unije.

Konkretno, sudeći prema tvrdnjama dobro obavještenih izvora, riječ je o selefijskim naseljima koje radikalna islamska zajednica namjerava graditi u Bosanskoj bojnoj. Projekti kupovine zemljišta s jedne i druge strane granice navodno su poodmakloj su fazi. Ovi projekti financiraju se sredstvima arapskih zemalja, ali i sve brojnijih selefijskih zajednica iz Europe a kao konačni cilj navodno imaju stvaranje selefijskih uporišta na samoj granici Europske unije.

 

V.LJ.