Hrvatski predsjednik Zoran Milanović se uoči početka Opće skupštine UN-a sljedeći tjedan susreo s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku i bilateralno se sastaje s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom, javilja HRT.

Na 76. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda sudjelovat će i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, a posjet SAD iskoristit će i za niz bilateralnih sastanaka te posjet hrvatskoj zajednici u New Yorku, Pittsburghu i Chicagu.

U Hrvatskom centru Nikola Tavelić održan je susret s Hrvatima u New Yorku.

Posjet New Yorku počeo na misi, kasnije sastanak s glavnim tajnikom UN-a

Predsjednik RH Zoran Milanović boravak u New Yorku počeo je sudjelovanjem na svetoj misi u crkvi sv. Ćirila i Metoda, gdje se Hrvati okupljanju od 1974. S njim su bili i njegova supruga, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sa suprugom i ostali dužnosnici.

U 17 sati po lokalnom vremenu Milanović će se sastati s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom, a u utorak se sastaje s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

“Ozbiljnije su stvari koje se događaju kod kuće, u regiji, u susjedstvu”

Na 76. zasjedanju Opće skupštine UN-a dominirat će teme koje, kazao je Milanović, nisu u njegovom fokusu, a on će se baviti onime što je važno u našem okruženju, između ostalog i Bosnom i Hercegovinom te pravima Hrvata u BiH.

I bivša je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u New Yorku, uz politički blagoslov aktualnog predsjednika, javila je novinarka HTV-a Branka Slavica u Dnevniku.

Milanović je kazao da je bio u dilemi doći ili ne.

“Ozbiljnije su stvari koje se događaju kod kuće, u regiji, u susjedstvu”, rekao je.

U New Yorku je i bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, uz politički blagoslov aktualnog predsjednika, javila je novinarka HTV-a Branka Slavica u Dnevniku HRT-a.

Milanović je kazao da je bio u dilemi da li da dođe.

– Ozbiljnije su stvari koje se događaju kod kuće, u regiji, u susjedstvu, rekao je.

Ministar Gordan Grlić Radman kazao je da mu je drago da je već treći put u mandatu u New Yorku.

– Veliko je postignuće u bori s pandemijom COVID-19 da se ovaj sastanak održava uživo, rekao je.

Ministar je uoči svete mise u župi sv. Ćirila i Metoda istaknuo da mu je drago da je s predstavnicima hrvatske zajednice.

– Ovdje je Crkva svetog Ćirila i Metoda koju vode hercegovački franjevci, ovdje je i poznata hrvatska škola koja već okuplja i treće generacije. Znači da je želja za očuvanjem hrvatskog nacionalnog, jezičnog, kulturnog identiteta vrlo prisutna među Hrvatima u Americi, koji su dali i veliki doprinos američkom društvu, ali ne zaboravljajući vlastite korijene, što je dvostruko bogatstvo. Oni su naši neformalni promotori, oni koji su se još početkom 90-ih zalagali za priznanje RH, širili istinu o Hrvatskoj i borbi za slobodu. Pomagali su politički i humanitarno, slali su veliku pomoć, a to nije prestalo ni danas. Ponosni smo na njih. Vlada RH je prošle godine inicirala promjenu zakona o stjecanju hrvatskog državljanstva. Očekujemo skoro ukinuće viznog režima, skladanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, rekao je za HRT.

 

M.M.