Američki potpredsjednik Mike Pence protivi se primijeni 25. amandmana kako bi se Donalda Trumpa odmah uklonilo s dužnosti predsjednika, izvješćuju Business Insider i New York Times.

Trumpovu smjenu na temelju 25. amandmana zatražili su predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi i čelnik demokrata u Senatu, dan nakon što su Trumpovi pristaše provalili u zgradu Kongresa pokušavajući spriječiti potvrdu izborne pobjede Joea Bidena.

- Jučer je predsjednik Sjedinjenih Država poticao na oružanu pobunu protiv Amerike", rekla je Pelosi na konferenciji za medije, dodavši da je Trump time počinio "čin pobune".

Pelosi je rekla kako je potrebno odmah maknuti Trumpa s položaja jer je opasan po američku demokraciju. Pozivajući Pencea da primijeni 25. amandman Schumer je napomenuo da bi, u protivnom, predsjednikovu smjenu trebao pokrenuti Kongres. Po 25. amandmanu ustava članovi vlade mogu smijeniti predsjednika, utvrde li da nije sposoban obavljati dužnost, prenose agencije.

Američki predsjednik Donald Trump jučer je rekao da sada svoju pozornost okreće glatkom i urednom prijenosu vlasti, nakon što je Kongres potvrdio izbornu pobjedu demokrata Joea Bidena.

- Kongres je potvrdio rezultate. Nova administracija bit će inaugurirana 20. siječnja. Ja sam sada usredotočen na to da osiguram glatku, urednu i besprijekornu primopredaju vlasti. Ovo je trenutak za ozdravljenje i pomirenje, rekao je Trump u video poruci objavljenoj na Twitteru dan nakon što su njegovi pristaše upali u Kapitol pokušavajući spriječiti potvrdu Bidenove pobjede.

Trump je osudio nasilje rekavši da su izgrednici "oskvrnuli sjedište američke demokracije".

 

M.M.