Američki Kongres potvrdio je pobjedu Joea Bidena nad predsjednikom Donaldom Trumpo. Prebrojavanjem triju elektorskih glasova u Vermontu Biden i izabrana potpredsjednica Kamala Harris prešli su prag od 270 potrebnih glasova za pobjedu na predsjedničkim izborima.

Predsjednik Trump rekao je da ta odluka "predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsjedničkoj povijesti". Ipak je obećao kako će mirno predati vlast.

Na sjednici Kongresa trebaju se prebrojati glasovi izbornog kolegija iz još 12 saveznih država, a potom će biti potvrđena Bidenova pobjeda na američkim predsjedničkim izborima održanima 3. studenoga prošle godine.

Sjednica Kongresa na kojoj se trebaju prebrojati glasovi izbornog kolegija koji je proglasio bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena pobjednikom američkih predsjedničkih izbora nastavljena je u srijedu poslijepodne nakon što su snage reda iz zgrade uklonile prosvjednike, oko 17,30 sati po lokalnom vremenu. Zaposlenici Kongresa, u metežu koji je nastao zbog upada prosvjednika, zgrabili su kutije s glasovima izbornog kolegija i odnijeli ih na sigurno što je omogućilo da se ne ugrozi ustavom propisana procedura potvrde rezultata.

Nasilje prosvjednika pokolebalo je dio republikanskih senatora koji su planirali podržati prigovore svojih stranačkih kolega iz Zastupničkog doma na rezultate predsjedničkih izbora u nekoliko saveznih država i tako pokrenuti procedurom propisane dvosatne rasprave na odvojenim sjednicama oba doma Kongresa o svakoj pojedinačnoj državi.

Kongres je odbacio prigovore na rezultate izbora u Arizoni, nakon dvosatne rasprave u oba doma Kongresa, a nakon toga postalo je očito da su republikanski zastupnici u Zastupničkom domu ostali bez potpore stranačkih kolega u Senatu pa su pokušaji osporavanja izborne pobjede Joea Bidena u Nevadi, Michiganu i Georgiji propali i nisu održane rasprave te je sam postupak potvrde rezultata izbora ubrzan.

- Sve što mogu reći je ne računajte na mene. Dosta je bilo, rekao je republikanski senator Lindsey Graham u govoru u Senatu nakon što su uklonjeni prosvjednici. Joe Biden i Kamala Harris zakonito su izabrani i postat će predsjednik i podpredsjednica SAD-a 20. siječnja.

Senatori su u govorima u Kongresu objasnili kako ih je upravo nasilje nad demokracijom potaknulo da odustanu od podrške prigovorima na rezultate izbora.

- Onima koji su danas izazvali kaos u Kongresu - nećete pobijediti, poručio je nakon prekida rada američki potpredsjednik Mike Pence, koji predsjeda zajedničkom sjednicom Kongresa. Vratimo se na posao, dodao je.

Penceov tim objavio je da je Pence, koji je nakon upada prosvjednika sklonjen na sigurno, ostao svojom voljom čitavo vrijeme u zgradi Kongresa. Također objavljeno je da se tijekom operacije čišćenja zgrade Kongresa čuo s mnogim dužnosnicima, od ministarstva pravosuđa do ministarstva obrane, no američki mediji istaknuli su da na tom detaljnom popisu nije bilo i imena američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Dio demokratskih zastupnika, ali i republikanaca, izravno je za nasilje i upad u Kongres okrivio Trumpa i njegovo odbijanje da prizna rezultate izbora.

 

M.M.