Veleposlanstvo SAD-a u Beogradu na svojim je službenim stranicama objavilo zanimljiv tekst namijenjen građanima Srbije čije političko vodstvo desetljećima lebdi u četverokutu Moskva – Peking – Pariz –Berlin.

„Na današnji dan (28. srpnja) 1918. godine, po savjetu svog dobrog prijatelja Mihajla Pupina, predsjednik Woodrow Wilson dao je zapovijed da zastavu Srbije lebdi iznad Bijele kuće. Ovo je bilo jedno u nizu djela koja su odražavala solidarnost Amerikanaca sa srpskim narodom koji je tako stradao tijekom Prvog svjetskog rata“, navodi se u tekstu.

U nastavku teksta podsjeća se na potporu Srbiji tijekom Prvog svjetskog rata.

„Na početku sukoba tisuće mladih Amerikanaca srpskog porijekla dobrovoljno je prešlo Atlantik i borilo se rame uz rame sa svojim rođacima. Čuveni plakat Malvina Hoffmann pozvao je ljude da doniraju za pomoć građanima Srbije. Pupin, Mabel Grujić i drugi prikupili su ne samo novac, već i tisuće tona humanitarne pomoći za siromašne i raseljene izbjeglice iz Srbije. Ekspedicija pomoći Columbia pomoć, koju je organizirao Pupin, dostavljala je lijekove, hranu, poljoprivredni alat i sjeme u ratnu zonu, kao i desetine automobila za dostavu pomoći, a ujedno su i vozila hitne pomoći.

Dr Richard Strong, direktor Harvard School of Tropical Medicine i jedan od vodećih svjetskih epidemiologa, vodio je medicinsku misiju, koju su organizirali Rockefeller Foundation i Američki Crveni križ, a koji je došao u Srbiju kako bi zaustavio smrtonosno širenje tifusa. Filantrop John Frothingham i njegova supruga Jelena Lozanić donirali su potpuno opremljenu terensku bolnicu poslanu u Skoplje. Nakon rata, par je u Vranju osnovao dom za ratne siročadi.

Doktorica Rosalie Morton, posebna povjerenica Crvenog križa, nije naginjala samo srpskim vojnicima na bojištima. Ostala je i nakon završetka rata kako bi postavila prvu žensku bolnicu u Beogradu.

Amerikanci i Srbi ne bi trebali zaboraviti našu zajedničku povijest. Prijateljstvo koje danas postoji krivotvoreno je prije više od jednog stoljeća za vrijeme Velikog rata.“, stoji u tekstu.

U nastavku se govori i o suradnji tijekom Drugog svjetskog rata.

„Ponovno smo bili saveznici tijekom Drugog svjetskog rata. Doista, Amerika je neizmjerno zahvalna srpskim obiteljima koje su sa nacista sakrile 500 američkih i savezničkih pilota i članova posade i pomogli im da pobjegnu u odvažnoj spasilačkoj misiji poznatoj kao Operacija Halyard 1944. godine.“, navodi se u nastavku teksta.

Na koncu, dodirnuta je i sadašnjost.

„Danas mi Amerikanci ponavljamo da gradimo na prijateljstvu dok zajedno sa srpskim partnerima radimo na jačanju demokracije, povećanju prosperiteta i uvođenju mira i sigurnosti u ovu zemlju i ovu regiju“, stoji na kraju teksta.

 

M.M.