Glavni ekonomski savjetnik predsjednika Donalda Trumpa ističe da bi Kina trebala platiti kompenzaciju za štetu uzrokovanu koronavirusom, kriveći Peking za pandemiju

"Nanijeli su neizmjernu štetu svijetu koja još uvijek traje", rekao je na CNBC-u Peter Navarro. "Račun bi se trebao ispostaviti Kini... Nije stvar u kažnjavanju, nego u tome da ih se drži odgovornima."

Navarro, nekoć profesor i poznati savjetnik za kineska pitanja, kasnije je ponovio svoju tvrdnju u drugom intervjuu na Fox news te je inzistirao da Washington vrati nabavne lance natrag u SAD, prenosi Hina.

"Snažno vjerujem, i mislim da Amerikanci snažno vjeruju, da je Kina nanijela bilijune dolara štete ovoj zemlji te da mora postojati neki vid kompenzacije štete", rekao je.

Tenzije između SAD-a i Kine loše su utjecale na tržišta, dok raste zabrinutost da bi trgovinski rat između dvije najveće svjetske ekonomije mogao nanijeti štetu oporavku od koronavirusa.

U SAD-u su već podignute tužbe protiv Kine, gdje se virus najprije pojavio.

Unatoč zabrinutosti obiju stranaka u SAD-u po pitanju kineskog postpanja u inicijalnim fazama zaraze, Demokrati su žestoko kritizirali kako se Trump nosio s krizom u SAD-u, u kojoj je najveći broj smrtnih slučajeva u svijetu.

 

M.M.