Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je u razmijeni mišljenja u Odboru za vanjske poslove s povjerenikom za proširenje i susjedstvo Olivérom Várhelyijem. Kao zamjenica koordinatora Europske pučke stranke (EPP) sudjelovala je u raspravi o ishodima summita o zapadnom Balkanu, kao i o do sada neviđenoj potpori Europe zemljama zapadnog Balkana u borbi protiv posljedica pandemije Covid-19.

Zovko je ispred Europskog parlamenta pozdravila organizaciju zagrebačkog summita i zahvalila Hrvatskoj kao predsjedateljici Vijeća.

Zastupnica Zovko je u obraćanju povjereniku Várhelyiju naglasila da je sa sastanka na vrhu u Zagrebu odaslana vrlo bitna poruka našim susjedima. Čelnici Europske unije upoznati su sa svime što se događa u regiji i svjesni značaja nastavka procesa proširenja. Zovko je, nadalje, pozdravila imenovanje Miroslava Lajčáka za nepristranog izaslanika Europske unije u nastavku dijaloga između Beograda i Prištine.

Zovko je povjereniku Várhelyiju uputila pitanje kako će se situacija razvijati nakon zagrebačkog summita, posebno u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. „U studenom ove godine obilježavamo 25. obljetnicu potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Na žalost, Bosna i Hercegovina još uvijek se nalazi u slijepoj ulici s nepostojanjem ustavnog rješenja. Koji je Vaš stav po ovom pitanju? Hoće li se EU pozabaviti dosadašnjim iskustvom i naučenim lekcijama, kako bi olakšala napredak? Kako će Komisija pomoći Bosni i Hercegovini i Kosovu da krenu naprijed s ostalim partnerima sa zapadnog Balkana?” – pitala je Zovko.

Izvanredna sjednica Odbora za vanjske poslove sazvana je povodom jučerašnjeg summita o zapadnom Balkanu. Šest čelnika zemalja zapadnog Balkana, čelnici država članica EU-a i predsjednici Europskog vijeća, Europske komisije i Europskog parlamenta okupili su se na videokonferenciji, koja je organizirana u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem. Tijekom sastanka, čelnici EU-a ponovno su potvrdili nedvosmislenu potporu europskoj perspektivi zapadnog Balkana. Sudionici su također istaknuli zajedničku solidarnost u rješavanju krize uzrokovane pandemijom Covid-19.

 

M.M.