Američki predsjednik Donald Trump kazao je da savezna vlada neće produžiti mjere socijalnog distanciranja nakon što isteknu u četvrtak.

ABC7 New York piše da su smjernice izdane prije 45 dana u sklopu uputa koje se daju državama o tome kako mogu započeti proces postepenog otvaranja svojih ekonomija.

“Smjernice za koronavirus će se polako ukidati jer tako rade i guverneri ostalih država”, rekao je Trump novinarima u Ovalnom uredu nakon sastanka s Johnom Belom Edwardsom, demokratskim guvernerom Louisiane.

Edwards je tom prilikom rekao Trumpu kako se Louisiana okrenula borbi protiv koronavirusa te da postoje znakovi oporavka, ali isto tako i mnogo negativnih ekonomskih brojki.

Navedene smjernice su prvobitno trebale trajati 15 dana, a potom su produžene na 30, a odnosile su se na poticanje Amerikanaca da rade od kuće i izbjegavaju restorane i putovanja, kao i preporuke starijim Amerikancima i onima koji imaju ozbiljne zdravstvene probleme da se izoliraju.

Potpredsjednik Mike Pence kazao je kako su ove smjernice izmijenjene novim koje je Bijela kuća izdala te da se one odnose na postepeno vraćanje država normalnom životu kako se stopa novih slučajeva zaraze bude usporavala.

 

M.M.