Analiza novih međunarodnih grafikona i usporedbi s koronavirusom sugerira da boravak kod kuće i zatvaranja ne utječu na rok trajanja COVID-19, izjavio je predsjednik izraelske svemirske agencije, prof. Isaac Ben-Israel.

U svjetlu svojih otkrića, pozvao je izraelske vlasti da gospodarstvo odmah vrate u puni kapacitet, piše dailywire.com.

Prema Ben-Izraelu, Izrael je "već u završnoj fazi epidemije koronavirusa".

"Incidencija pacijenata bila je svakim danom veća. To je bilo prva četiri tjedna nakon otkrića epidemije u Izraelu. Od šestog tjedna porast broja bolesnika je umjeren, a vrhunac u šestom tjednu bio je kod 700 pacijenata dnevno. Od tada je u opadanju, a danas je tek 300 novih pacijenata. Za dva tjedna dostići će nulu i više neće biti novih pacijenata ", istaknuo je Ben-Izrael.

"Tako je to u cijelom svijetu. Kako u zemljama u kojima su poduzeli korake na zatvaranju, poput Italije, tako i u zemljama koje nisu imale zatvaranja poput Tajvana ili Singapura, “naglasio je.

"U tim zemljama dolazi do povećanja od četvrtog do šestog tjedna, a odmah nakon toga umjerenost sve dok tijekom osmog tjedna ne nestane."

Ben-Izrael je svoju analizu temeljio na "raznim grafičkim studijama na istraživanju kolega, prof. Zieglera i Ronnieja Yefaraha, koji su mu pomogli formulirati stavove", napominju izraelski izvori.

Podaci se "u potpunosti temelje na postojećim podacima, a ne pokušavaju pretpostaviti što će se dogoditi u budućnosti", navodi se u izvješću.

"To se događa kako u zemljama koje su se zatvorile poput nas, tako i u onima koje se do danas nisu zatvorile poput Švedske, svaka zemlja bez obzira na njen odgovor. Pad i porast odvijaju se prema istome vremenskom okviru. Jasno nam je kako počinje epidemija i što uzrokuje porast. Što uzrokuje umjerenost nije jasno. " nastavio je Ben-Izrael

"Predlažem da završimo s karantenama odmah. Počet ćemo povećati radnu snagu s 15 posto na pedeset posto, a za dva tjedna dostići ćemo 100 posto", pozvao je Izrael.

Profesor navodi kako treba nastaviti s dobrim higijenskim postupcima, kao i nošenjem maski i zabranom pretjerano velikih gužvi, tvrdeći da je takvo djelovanje oprezno i da će minimalno naštetiti gospodarstvu.

"Ono što me muči je šteta za gospodarstvo. Plaćamo 100 milijardi NIS-a mjesečno zbog ovog zatvaranja. To također ima posljedice za zdravlje. Platit ćemo s više ljudskih života“, zaključio je.

M.M.