Turska će biti protiv plana NATO-a za obranu baltičkih zemalja ako NATO ne proglasi za teroriste grupacije protiv kojih se Ankara bori, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan je naglasio kako Turska očekuje bezuvjetnu podršku NATO-a u svojoj borbi protiv Kurda, koje službena Ankara proglašava teroristima.

Agencija Reuters objavila je prošlog tjedna vijest da Turska odbija podržati obrambeni plan NATO-a za Baltik i Poljsku dok ne dobije dodatnu podršku u svojoj borbi protiv sirijskih Kurda Jedinice narodne obrane.

Službena Ankara prosuđuje da su zastoj uzrokovale SAD jer su povukle podršku s odvojenog obrambenog plana za Tursku, koji je pokrivao svaku moguću ugrozu iz Sirije.

Diplomatski izvori navode da, zbog strateškog zbližavanja sa Rusijom, Turska "drži istočnu Europu kao taoca" jer blokira usvajanje vojnog planiranja.

Podsjetimo, predstavnicima NATO-a neophodno je jednoglasno odobrenje svih 29 članica za usvajanje plana za poboljšanje obrane Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije od bilo kakve ugroze s istoka.

 

M.M.