„Bila je velika dilema plan Z4 ili Herceg-Bosna. Gojka je to strašno jelo“, rekao je u specijalnom izdanju emisije Kompas RTV-a Herceg-Bosne posvećeno ministru Gojku Šušku nekadašnji ministar gospodarstva i obrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne, predsjednik Federacije i Šuškov prijatelj Vladimir Šoljić.

Podsjetio je kako je cijena bila prevelika jer da je Z4 prošao onda Hrvatska ne bi bila suverena država.

„Ne mogu shvatiti da su ti koji su vodili tzv. krajinu mogli propustiti takvu šansu, ali onda bismo imali državu u državi. I ja da sam bio u toj situaciji ne znam kako bi“, istaknuo je.

Prepričao je razgovor između njega i Šuška koji je bio vezan za te trenutke i potpisivanje Washingtonskog i Daytonskog sporazuma te je kazao kako mu je Šušak rekao da su Amerikanci obećali da će BiH biti država ravnopravnih naroda, ali da Muslimani neće loše proći. „Pitao sam tješite li sebe ili mene, a rekao je i ‘i jednog i drugog’.“

Šoljić je govorio i o Šuškovoj obitelji i djetinjstvu.

„Majci Gojka Šuška dok je bila trudna s njim jedan od partizana je uperio pušku u nju i rekao ‘sada ću jednim metkom ubiti dvoje ustaša’“, kazao je Šoljić, dodajući kako se to dogodilo nakon Drugog svjetskog rata u Širokom Brijegu kod crkve u ratnom skloništu gdje su bili ubijeni fratri.

„Ne znam što je bila namjera toga ili je bila neslana šala“, istaknuo je.

Kazao je kako je Gojko Šušak već u gimnaziji imao probleme s UDBA-om.

„Zbog bezazlenih šala su on Miljenko Primorac i Mile Pavković otišli na ‘ribanje’ u Mostar. Vratili se s modricama i maltretiranjima raznih vrsta. Bili su izbačeni iz gimnazije“, kazao je Šoljić i objasnio da su kasnije uspjeli vratiti status da mogu polagati predmete te su završili gimnaziju.

„UDBA je već radila svoj posao i to je kratko trajalo. Pozvali su ga na informativni razgovor, ali to su za njega bile čiste gluposti“, istaknuo je te dodao kako je UDBA htjela od Gojka dobiti nekakvo priznanje I stvoriti sukob među učenicima.

Ponovio je kako je Stjepan Mesić u memoarima iznio laži o Šuškovom boravku u Rijeci.

„Ne znam koliko lica ima gospodin Mesić, ali ja sam upoznao dva. Prvo kada je u Hrvatskoj počeo rat kada je držao govor u Širokom Brijegu. To je bio govor kakav je odgovarao narodu, ali godinu dana kasnije sve je bilo kontra. Drugo lice je I to što navodi u memoarima o Gojku Šušku. Sve su to laži“, navodi Šoljić.

Smatra kako su on i Josip Manolić željeli uzeti vlast, a da Tuđman bude samo figura.

„Gojko je bio prepreka tom naumu i nisu se mogli pomiriti s tim čak ni poslije njegove smrti“, istaknuo je te dodao kako je Mesić pisao laži o Šušku i franjevcima.

„Slagao je da sam ja bio predsjednik omladine, da sam živio s Gojkom u elitnoj četvrti, da je Gojko dolazio svake godine u Jugoslaviju. Sve što je rekao u svojoj knjizi su laži“, naglasio je.

Kazao je kako je Šušku za vrijeme studija došao poziv u vojsku.

„Razgovarao sam s njegovom mamom i dao do znanja da je najbolje da Gojko ode iz države. Nedugo nakon toga dobio sam razglednicu iz Beča.

“ Objasnio je kako mu je u Beč pomogao pobjeći fra Ferdo Vlašić, a onda je otišao u Kanadu gdje ga je dočekao brat Branko. U Kanadi se oženio, zasnovao obitelj i slao mi je pisma, ali nisu bila nešto sadržajna jer je znao da se čitaju“, kazao je.

Prisjetio se Šoljić i pisma u kojemu mu je Šušak pisao o upoznavanju s Franjom Tuđmanom.

„Nisam ja tada znao tko je Tuđman, čuo sam za njega jednom. Gojko mi javlja da je došao Tuđman u Kanadu da je bilo raznih problema, ali da je na kraju sve prošlo dobro. Rekao je ‘vraćam se’“, istaknuo je Šoljić.

Šoljić se prisjetio i kako ga je Šušak po dolasku iz Kanade pitao za neka imena i prezimena.

„Raspitivao se o ljudima, a ja sam mislio da se čisto upoznaje. Pitao me i za Matu Bobana jer sam ga ja bolje osobno poznavao. Kasnije sam saznao da se radilo o imenima koja bi mogla voditi HDZ“, istaknuo je.

Kazao je kako je smetao Aliji Izetbegoviću, ali ne zna što je razlog.

„Trebali smo potpisati sporazum o suradnji HVO-a i Armije BiH i on je bio protiv da ja kao ministar obrane budem na sastanku. Rekao sam Gojku o čemu se radi, a on mi je rekao ‘uđi i sjedi na čelo stola’ – tako je i bilo“, prisjetio se Šoljić.

Kazao je kako je Šušak jako dobro prihvatio Matu Bobana. Objasnio je kako se Hrvatska Republika Herceg-Bosna morala osnovati.

„Ravno je već bilo uništeno i Hrvate nitko nije namjeravao braniti te je osnovana isključivo zato. Nije se znalo kako će rat završiti. On traje i bilo je brani se kako znaš. Herceg-Bosna se danas sotonizira, ali nije bilo nikakve zle namjere posebno prema Muslimanima“ , ocijenio je.

Istaknuo je kako je Šušak uvijek isticao da ne smije biti razlike između Hrvata na kojim prostorima god bili.

Podsjetio je da su Amerikanci bili ti koji su globalno rješavali probleme.

„Sve što ne zadovoljava Ameriku nije moglo proći“ , istaknuo je.

Komentirao je i izjavu Zlatka Lagumdžije da je Željko Komšić njegov projekt.

„Zašto ne kaže što je bilo u Iranu kada je bio ministar vanjskih poslova. Ima u dokumentima gdje mu je rečeno od strane Irana ‘ako Izetbegović bude u Haagu islamske zemlje neće davati financijsku pomoć Haagu’. Te stvari treba imati na umu kada se gleda situacija u cjelini. Bolje smo surađivali mi ratni kadrovi poslije rata nego ovi koji danas rade,“ zaključio je Šoljić.