Ministar financija i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić napustit će Vladu Andreja Plenkovića na vlastiti zahtjev. Vlada je u sinoćnjoj potvrdi o njegovu odlasku Mariću zahvalila “na doprinosu koji je dao u Vladi u proteklih šest godina”. U Banskim je dvorima u tijeku sastanak užeg kabineta Vlade na kojem će premijer Andrej Plenković izvijestiti o odlasku Zdravka Marića iz Vlade i Marku Primorcu kao kandidatu za novog ministra financija, nakon čega slijedi sastanak s predstavnicima stranaka parlamentarne većine.

Uskoro bivši ministar financija Zdravko Marić stigao je u Vladu gdje će o njegovom odlasku iz Vlade premijer izvijestiti ostale članove Vlade na užem kabinetu i članove parlamentarne većine. Očekuje se da će Plenković predstaviti danas Marka Primorca kao kandidata za novog ministra financija.

Marko Primorac (1984.) profesor je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, čije je područje ekpertize upravljanje financijama u javnom sektoru, porezna politika i fiskalna decentralizacija. Marić će biti razriješen na sljedećoj sjednici vlade u četvrtak 14. srpnja, prethodno će u ponedjeljak 11. srpnja Hrvatska i službeno potpisati ulazak u eurozonu.

Iako se o Marićevu povlačenju šuška već neko vrijeme, informacija je držana u strogoj tajnosti, a u srijedu bi trebala biti službeno priopćena nakon sastanka užeg kabineta Vlade i, nakon toga, parlamentarne većine. Odlazak Zdravka Marića, kako doznajemo, osobne je prirode i nema veze s političkom situacijom. Kako Večernji list iz izvora bliskih Mariću, ulaskom Hrvatske u eurozonu, za što se još samo čeka formalna potvrda Vijeća EU idući tjedan, Marić je ispunio svoje političke ambicije.

 

M.M.