Predsjednik stranke Andrej Plenković u pozdravnom govoru, između ostaloga, rekao je da će HDZ biti prva stranka koja će uvijek pomagati Hrvatima u BiH. Hrvatima u Srbiji je poručio da je HDZ uz njih te će ih Vlada još i više podržavati, kao i one u Crnoj Gori.

Plenković je rekao da su iza nas izazovne četiri godine te se prisjetio pandemije koronavirusa koja je iz temelja sve promijenila.

“Hrvatska je doživjela potres u Zagrebu i Banovini te zabilježila enormne štete”, podsjetio je premijer i osvrnuo se na rat u Ukrajini i krizu na tržištu energenata.

HDZ je, kako je istaknuo, najjača hrvatska stranka koja će odgovoriti na izazove s kojima se Hrvatska susreće.

Zahvalio je Franji Tuđmanu što je ostvario viziju samostalne Hrvatske, u kojoj je HDZ imao ključnu ulogu i i napomenuo: “HDZ je jak onoliko koliko je jak svatko od nas!”

Spomenuo je otvaranje Veteranskog centra u Šibeniku te najavio kako će uskoro biti otvoreni istovjetni centri u Sinju, Petrinji, Daruvaru i Lipiku. Predsjednik HDZ-a posebno je zahvalio ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu na svemu što je učinio za branitelje.

Plenković je uputio važnu poruku vezanu za ‘one druge poruke’, koje, kako je rekao, dolaze u vezi Bljeska i Oluje iz tužiteljstava BiH i Srbije. “Hrvatska ne prihvaća da Srbija na temelju svojih zakona sama sebi daje nadležnost za procesuiranje djela koja nisu počinjena na njenom teritoriju. Hrvatska se branila u Domovinskom ratu od velikosrpskog Miloševićeva režima i Vlada neće dopustiti da 27 godina nakon pobjede u Domovinskom ratu tužiteljstvo, bilo da je riječ o BiH ili Srbiji, diže optužnice protiv naših pilota i generala”, poručio je.

“Hrvatska i svi mi stojimo uz naše heroje”, istaknuo je Plenković.

Predstavio je i finacijsko izvješće te dodao da je HDZ financijski konsolidiran. Naglasio je kako HDZ nema ni kune duga, nego odgovorno upravlja financijama. “Kažu da nije dobro da ja kažem koliko HDZ ima novca na računu”, rekao je Plenković i pozvao glavnog tajnika stranke da to učini.

Osvrnuo se i na predsjedničke izbore te rekao kako se Kolindi Grabar Kitarović ‘radilo o glavi’ s dvije strane, pa je pobijedio kandidat ljevice. Plenković se prisjetio i parlamentarnih izbora. “Znate li s kim nismo išli u koaliciju – s onima koji su pokušali ucjenjivati HDZ – HDZ se ne da ucjenjivati”, poručio je te se pohvalio pobjedom na lokalnim izborima u 15 županija.

Plenković je naglasio kako HDZ vrlo uspješno pozicionira svoje kandidate u vrh europskih tijela, spomenuvši Ivanu Maletić i Mariju Pejčinović Burić.

“Da nema političke stabilnosti ne bismo danas imali plutajući terminal na Krku i time osigurali neovisnost o ruskim energentima”, rekao je Plenković i dodao da HDZ provodi svoj program iz kampanje.

“Za vrijeme pandemije kada je zabilježen pad BDP-a, država je intervenirala tako da je isplatila plaće u privatnom sektoru te osigurala da kompanije ostanu na nogama te napravili još niz sektorskih programa”, poručio je.

Plenković je najavio osnaživanje države, na način da sve institucije funkcioniraju bolje i trasnparentnije ta da budu ‘predvodnici u borbi protiv korupcije’.

Ovakva potpora i solidarnost nije sračunata, nego principijelna, kazao je premijer osvrćući se na rat u Ukrajini te poručio: “Slava Ukrajini”.

Kao jednu od zasluga HDZ-a i Vlade, Andrej Plenković naveo je izmjene po pitanju obiteljskih mirovina te naglasio da su socijalno osjetljivi.

Sisačko-moslavačka županija, kako je naglasio, zahtjeva posebnu brigu i pomoć, pa su predviđena nova ulaganja od 15 milijardi kuna u narednim godinama. “Brinemo i o Dalmatinskoj zagori, Lici, Gorskom kotaru, o svima koji su stradali u vrijeme Domovinskog rata”, rekao je Plenković te najavio instrument EU nove generacije.

“U ovom desetljeću Hrvatska će napraviti iskorak na način da postigne sve što su napravile europske države koje su imale brži start”, poručio je te najavio i ‘funkcionalnu decentralizaciju’.

Govorio je i o ‘ravnomjernom regionalnom razvoju’ te zahvalio ministrici Tramišak i njezinim prethodnicima.

Rekao je da prema rezultatima dvaju ispitivanja javnog mnijenja – HDZ ima 27, odnosno 30 posto potpore. “Nerijetko smo žrtva brutalnih napada i etiketa”, rekao je Plenković.

“Za dio agresivnih na lijevom političkom spektru bit ćemo korumpirani politički lopovi”, poručio je premijer i dodao da s dijela desnog spektra dolaze zli komentari koji HDZ nazivaju neprijateljem hrvatskog naroda u BiH.

“Protiv takvih etiketa treba se boriti”, poručio je Plenković.

Nabrajao je potom zasluge HDZ-ove Vlade kad su u pitanju ranjive skupine. Plenković je da ne zna “je li ijedna Vlada napravila više za osobe s invaliditetom” te poručio “hvala ti Ljubice, na svemu što radiš”.

Plenković je HDZ-ovcima uputio nekoliko poruka. Poručio je da trebaju biti vidljivi, kao i da vode računa o političkom integritetu. Poručio je i da treba voditi računa o održivosti mjera s naglaskom na klimatsku tranziciju.

“Ako ne bude mentalitetne promjene, gledat ćemo kako nam demografski trendovi idu u negativnom smjeru”, rekao je premijer i dodao kako bi to trebala biti tema desetljeća.

M.M.