Gost jučerašnje emisije Nedjeljom u 2 bio je kontroverzni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Na pitanje ne čini li mu se da je njegov izbor za člana Predsjedništva BiH dobar dio Hrvata udaljio od te države, rekao je kako nema toga i to se među ljudima ne osjeti te da je to stvar politike i političkog marketinga.

Tijekom emisije Nu2 2006. godine 72% gledatelja mislilo je da će Željko Komšić poboljšati položaj Hrvata u BiH, a na pitanje što misli, kako bi prošao da je danas takvo anketiranje, kazao je kako ne zna, ali da ne vjeruje da bi tako prošao.

"Barem po onome što vidim iz hrvatskih medija, a ponekad mi to sliči na neku kampanju, iako ne bih tako daleko išao u zavjerama. Jednostavno, političko klatno njiše se lijevo-desno i 2006. bilo je neko drugo vrijeme. Bilo je vrijeme promjene, malo je prošlo od rata i ljudi su i ovdje u Zagrebu i u BiH drugačije gledali jedni na druge. Bilo je neko vrijeme optimizma", rekao je.

Dodao je kako se od 2010. vrijeme optimizma počelo urušavati.

"Cijela politička scena krenula je tada udesno, populizam, konzervatizam, a moram reći, u dobroj mjeri i u šovinizam s natruhama fašizma. Nije to specifično samo za naša područja, to je bio trend u cijeloj Europi. Vidjet ćemo sad hoće li se to klatno vratiti", kazao je Komšić.

Na pitanje je li ludost inzistirati na jednoj te istoj politici kada se vidi da ne daje rezultate, Komšić je uzvratio protupitanjem.

"Je li mudro inzistirati na politici koja stalno izaziva konflikte? O tome ja govorim. Mislim da je potrebno izaći iz koncepta po kojem mi u BiH živimo. Možete ga zvati etnički ili koncept konstitutivnih naroda, koji je po meni duboko konfliktan koncept. On stalno ljude gura jedne na druge, izvor je trajnog konflikta, ovisno o situaciji. Sada je politički, a možda nekad preraste u mnogo ružnije konflikte.

Mislim da koncept treba mijenjati. Ja jesam dva puta bio član Predsjedništva i istina, oba sam puta ušao kao član SDP-a koji je imao i tada nešto drugačiju politiku od ove o kojoj sada govorim. Ja nemam zazora, jednostavno, vidio sam da etnički koncepti nisu nešto čime treba eksperimentirati i igrati se, misliti da će možda biti bolje ako dođu neki drugi ljudi", rekao je.

Voditelj Aleksandar Stanković tražio je od Komšića da objasni svoju izjavu da se Zagreb nikada neće pitati ni o jednom pitanju u BiH, pa ni o izbornom zakonu.

"Je l’ vama ovdje u Hrvatskoj dosadilo da se petljate u naše poslove", rekao je. "Smatrate li da je to možda loše, nepristojno, nediplomatski? Stalno preko naše ograde, naše tarabe, našeg plota virite i govorite što će biti. To nije u redu", dodao je. Istaknuo je da se Hrvatska našla u sličnoj situaciji kad je Orban rekao da je Hrvatska Mađarskoj oduzela more. "Tko s đavolom tikve sadi, uvijek mu se od glavu razbijaju", kaže.

"Nitko ne misli da BiH može opstati bez ijednog naroda, ali pustite nas da sami rješavamo. Hrvati nisu ugroženi, to što nisu HDZ-ovi Hrvati to je njihova stvar", rekao je Komšić.

Rekao je da dugo poznaje Milanovića. "Mi nikad nismo bili jarani, ne znam što on misli pod tim. Neću više govoriti o njemu, bilo bi nepristojno da kažem što stvarno mislim", dodao je.

Smatra da Milanović koristi BiH za obračun s Plenkovićem. "Plenković jako dobro stoji u Bruxellesu, on može pokrenuti Bruxelles, a za nas u BiH više štete ima ono što radi Plenković i HDZ nego što izjavljuje Milanović. Plenković radi, ovaj priča", rekao je Komšić.

Kaže da ne može dobiti hrvatsku putovnicu. "Nisu mi je dali jer nisam dokazao da sam Hrvat", rekao je te dodao da je “Hrvat postao odmah nakon rođenja kada ga je majka onijela na krštenje.”

M.M.