Šef Izaslanstva Europske unije u BiH Johann Sattler ocijenio je kako više nema prostora za pregovore o izmjenama izbornog zakona kao i da će se izbori planirani za listopad održati sukladno odredbama zakona koji je trenutačno na snazi.

"Naša želja je bila da imamo poboljšani izborni zakon u smislu borbe protiv korupcije i paketa integriteta. Taj paket poboljšanja integriteta izbornog procesa bi mogao proći parlamentarnu proceduru, za to još ima koji tjedan, ali imamo pravnu osnovu koja je primijenjena u prethodnom izbornom ciklusu i postoji pravni okvir za provedbu izbora", kazao je Sattler u intervjuu za sarajevsku komercijalnu televiziju OBN.

Građane BiH pozvao je da svakako sudjeluju na izborima za koje se očekuje da će biti zakazani za 2. listopada kako to propisuje postojeći izborni zakon, a Središnje izborno povjerenstvo (SIP) te bi izbore trebalo raspisati od 4. svibnja.

Do tada postoji teorijska šansa da se izmijeni izbornog zakona no te bi izmjene morale biti usvojene u državnom parlamentu.

Sva dosadašnja nastojanja da se taj zakon izmijeni, odnosno osigura provedba presuda Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH kojima je utvrđeno postojanje diskriminacije građana u izbornom procesu ostala su bez rezultata.

Komentirajući nagađanja da bi tijekom travnja ipak mogao uslijediti novi pokušaj da se postigne konačni dogovor, Sattler je kazao kako u tome ne vidi logiku nakon što su propali svi slični pokušaji u proteklih desetak mjeseci.

Kazao je kako bi EU rado pozvao političke lidere iz BiH u Bruxelles da tamo eventualno finaliziraju neki dogovor no ne vidi da je on na pomolu. 

 

M.M.