Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je prehrambenu industriju Kraš povodom 110. obljetnice tvrtke. Održao je sastanak s članovima Uprave i Nadzornog odbora koji su ga upoznali s poslovnim rezultatima i planovima razvoja i obišao proizvodni pogon tvornice. “Firma je očuvana, ali može više, neću komentirati detaljnije”, kazao je Milanović.

Na pitanja novinara o komunikaciji s Plenkovićem kaže kako je pisao premijeru.

“Ovo što smo dobili za MORH je 20 posto skuplje. 200 milijuna eura je manje za vojsku. PDV se ne vraća u vojsku. Sabor je treća strana, a Banožić predstavlja Hrvatsku prema prodavatelju”, rekao je.

“Sabor može puno toga, tako ga treba i tretirati. Saborski zastupnici su u moje vrijeme odlazili u nadzor SOA-e i tamo su čeprkali i utaživali žeđ za informacijama. Sabor može i to, ako ministar obrane nije Bane, a premijer nije Plenković”, komentirao je činjenicu da nije vidio ugovor o kupoprodaji francuskih borbenih aviona Rafalea.

“Trebalo je mjesec dana da novinari pitaju Plenkovića i da kaže kako će pismo pročitati kad bude dobre volje”, dodao je.

“Ne može ministar ni premijer Saboru uputiti pismo u kojem se navodi da je Sabor treća strana, to je i od HDZ-a previše”, rekao je Milanović.

“Načelnik Glavnog stožera je moj glavni savjetnik. Mislim da je sve jasno”, istaknuo je Milanović.

Navodi kako je MORH u nekoliko navrata bio izvan pregovora, a da je premijer Plenković preuzeo stvari u svoje ruke.

“Objašnjenje da ovo nije moj projekt – naravno da nije. Ovo je projekt cijele Hrvatske. Plenković je Tito. Tito je srušio most pa gradio novi, bolji i tumačio ga kao svoju genijalnost. Na kraju ćemo dobiti još dva čađava karburatora”, rekao je Milanović.

O tome kako će se Hrvatska postaviti glede situacije u Ukrajini, Milanović kaže: “Mi s tim nećemo imati ništa i nemamo ništa. Ako dođe do eskalacije, povuć će se sve do zadnjeg hrvatskog vojnika.”

“Načini i modaliteti postoje da se Ukrajina sačuva, da joj se ekonomski pomogne”, kaže Milanović nazivajući bivšeg ukrajinskog predsjednika Janukovića – muljatorom

M.M.