Nekadašnji zagrebački pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama i sigurnosni stručnjak Pavle Kalinić u ponedjeljak je komentirao eventualnu kupnju oklopnih vozila Bradley te se osvrnuo na nabavku zrakoplova Rafale.

-Da biste bilo što kupili, kao i one nesretne avione, treba imati plan nacionalne sigurnosti. Kupovati bez ikakvog plana je bauljanje. Što mi možemo s Rafaleima ili ovim Bradleyjima? Hrvatska mora imati vojsku, ali mora postojati strategija, istaknuo je Kalinić.

>>

Strategiju opremanja hrvatske vojske ocijenio je prilično neozbiljnom.

-Ovo kad kupujete Rafalee je kao da idete na vjenčanje, imate kravatu, odijelo, ali nemate cipele. Ovdje se sve radi kako kome padne napamet, svi gledaju da imaju četiri godine mandata pa što mogu napraviti. Ovo je prilično neozbiljno”, rekao je i dodao da moramo imati strategiju Oružanih snaga i u sklopu nje nabavljati opremu kako bismo bilo što spremniji.

Podsjetimo, poznavatelji prilika tumače da se oko nabave Bradleya u obrambenom sektoru na nešto nižim razinama odvija žestoki rat gdje se sukobljavaju dvije interesne struje s različitim motivima: jedna je za jeftinijeg, starijeg i borbeno potvrđenog američkog Bradleya, druga za prilično skuplji njemačko-mađarski-češki projekt (vozilo još nije ni blizu serijske proizvodnje) borbenog vozila Lynx. Trošak po vozilu Bradley i to nakon retrofita u Đuri Đakoviću jest 2,4 milijuna dolara, a za novi Lynx 11,3 milijuna dolara bez ikakve logističke podrške.

 

M.M.