Danas na 30. obljetnicu Vukovara, Škabrnje, svih hrvatskih branitelja, prisjećamo se heroja, kojima cijeli hrvatski narod duguje slobodu, demokraciju, život kakav imamo nakon Domovinskog rata. Vukovar je Hrvatska i Hrvatska je Vukovar, kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković u Vukovaru, te dodao:

– To se vidi i danas brojnim dolascima ljudi iz svih dijelova Hrvatske i izvan Hrvatske, to se osjeća po dolasku mladih, to se osjeća u narodu, poštuje se bitka za Vukovar i poštuje se žrtva Vukovara. On je zalog naše budućnosti i upravo stoga je zadaća da učinimo uvijek više za Vukovar i njegove građane za ulaganje u gospodarstvo, razvoj, socijalnu uključenost, radna mjesta, rekao je.

Želimo, kazao je premijer Hrvatske, da Vukovar ima budućost kakvu su zalužili oni koji su za Vukovar dali najviše.

Mi tragamo i dalje za više od 1800 nestalih. Tražimo podatke od onih koji to imaju, a to su vlasti Srbije i ustrajat ćemo u tom nastojanju u partnerstvu s obiteljima nestalih i zatočenih, s udrugama i s onima koji su zbog toga što ne znaju sudbinu njihovih propatili puno i pate i danas.

– Što se tiče zločina, mislim da je i jučer Državno odvjetništvo vrlo jasno kazalo da je gotovo šestina onih koji su optuženi za ratne zločine na području Hrvatske upravo s vukovarskog područja. Podnesene su optužnice protiv cijelog vrha JNA, protiv zapovjednika, protiv pojedinaca, ima više od 100 presuda, ima onih presuda koje su u odstunosti, a ima i procesa koji traju, kazao je Plenković.

– Dio onih koji su počinili ratne zločine nije dostupan hrvatskom pravosuđu i to je problem s kojim se suočavamo stalno ali ćemo nastavit pravnim putem goniti one koji su odgovorni za smrt brojnih branitelja i civila, istaknuo je.

 

M.M.