Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović će danas posjetiti Vukovar i sudjelovati u koloni sjećanja povodom 30. godišnjice pada tog grada te odati počast žrtvama grada na Dunavu, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja smatra da bi bolje bilo da Džaferović posjeti hrvatska stratišta u BiH.

“Osobno, nemam problema s tim da bilo tko odaje počast žrtvi Vukovara, posebno kada se radi o političarima iz susjednih zemalja, dapače, smatram to jednim kvalitetnim pomakom naprijed. Primjer bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića je dobar, dobro je da je on došao u Vukovar, ali bi još bolje bilo da prestane govoriti o tomu kako Armija RBiH nad Hrvatima u BiH nije činila zločine te da u duhu pomirenja posjeti i neko hrvatsko stratište u Bosni i Hercegovini, poput Viteza, Grabovice, Buhinih kuća, Križančevog sela… gdje su stravične zločine počinili pripadnici Armije RBiH i njegovi suborci”, kazao je Grmoja.

Predsjednik HSS-a u BiH u Džaferovićevom posjetu vidi kao “ulizivanje međunarodnoj zajednici i pokušaj pokazivanja SDA-ovog ljudskog naličja”.

“S jedne strane, ovaj je potez ljudski i plemenit, ali je to samo ono što vidimo na osnovu površinskog promatranja. Džaferović je stari SDA kadar i ima previše utakmica u nogama i ovaj posjet treba gledati dublje, odnosno u širem kontekstu. On je tijekom rata bio jako aktivan u Armiji RBiH, istoj onoj koja je na području Središnje Bosne učinila Hrvatima i gore stvari od onih u Vukovaru. Ovaj posjet čisto je politikanstvo, skupljanje jeftinih političkih poena i ulizivanje međunarodnoj zajednici kako bi se pokazalo da SDA ima naličje ljudskosti. A nema ga. Zato što, da ga ima, ne bi taj isti Džaferović negirao zločine Armije RBiH nad Hrvatima i govorio o Armijinoj časnoj borbi, a išao u Vukovar. Ovo je ruganje hrvatskim žrtvama općenito. Kao da neki štovatelj Hitlerove marionetske NDH negira Jasenovac i sve što se događalo u tom logoru, ali se, eto, zgraža nad onim što se događalo u Auschwitzu. Licemjerno i politikantski, kako najčešće i djeluje SDA politika”, rekao je za portal Bild.ba Mario Karamatić, predsjednik HSS-a u BiH.

Podsjetimo, Šefik Džaferović je jučer na obilježavanju 29. godišnjice osnutka 4. Korpusa Armije RBiH u Jablanici kazao kako iza te vojske nisu ostale grobnice ni logori.

"Trebamo biti ponosni na sve što smo uradili u praktično nemogućim uvjetima. Tamo gdje je bila Armija RBiH dokle je dopirala legalna vlast, legalne vlade Republike BiH, poštovana su ljudska prava svih ljudi, očuvani su svi kulturno-historijski, vjerski objekti i spomenici", rekao je Džaferović i dodao kako "iza Armije RBiH nisu ostale masovne grobnice i logori, vodila je obrambeno-oslobodilački rat, dok su agresorske snage, koje su napale BiH, učinile sve suprotno", kazao je Džaferović.

Podsjetimo, logor Muzej u Jablanici samo je jedan od 331 zatvoreničkog logora pod upravom Armije BiH tijekom bošnjačko-hrvatskog sukoba, kroz koje je prema službenim podatcima prošlo 14.450 Hrvata od čega više od 10.000 civila te oko 4.000 pripadnika HVO-a. Formiran u Muzeju u Jablanici. Kroz ovaj logor prošlo je 800 Hrvata.

M.J.