Predsjednik Vlade Andrej Plenković u subotu je u Banskim dvorima održao konferenciju za medije.

Agencija Fitch, podsjetimo, podigla je u petak kreditni rejting Hrvatske za jednu razinu, iz BBB- na BBB, uz pozitivne izglede, ističući napredak u pripremama za članstvo u eurozoni i snažan oporavak hrvatskog gospodarstva od pandemijske krize. To je ujedno i najbolji kreditni rejting u povijesti Republike Hrvatske.

“Ovo je najbolji rejting Hrvatske u povijesti. Nikada nismo imali takav rejting i pozitivne izglede”, rekao je na početku Plenković.

Dodao je da je Europska komisija podigla rast s 5.4 na 8.1 posto. Istaknuo je da Vlada procjenjuje rast od 9 posto BDP-a.

“Fitch je lani očekivao rast od 3.8 posto. Danas misle da ćemo rasti 8.9 posto”, rekao je Plenković.

“Što se tiče oporavka ekonomije, tu je nekoliko bitnih poruka. Ocjene Fitcha i EK su u pogledu rezultata sezone iznad naših i njihovih očekivanja. Ako rezultati turističke sezone budu na 80 posto rekordne 2019., onda smo mi u okolnostima pandemije, ograničenja, sa našom politikom sigurnog boravka u Hrvatskoj, aktivne pripreme sezone, napravili iskorak pa smo i na temelju Euronewsa zemlja s najboljim rezultatima na Mediteranu”, rekao je Plenković.

Dodao je da je ulazak u europodručje ključ i sidro hrvatskog ekonomskog smjera u budućnost. “Drugi element koji je izrazito važan je stabilnost naših javnih financijama. Mi odgovorno upravljamo financijama, smanjujemo javni dug, deficit, mi smo prije korone imali proračunski višak, izašli smo iz procedure makroekonomskih neravnoteža. Da nije bilo korone bili bi dogodine ispod 60 posto duga. Mi smo, naravno, zbog pada BDP-a išli nekoliko koraka nazad lani, ali već smo ove godine pokazali žilavost, znanje i čvrstinu da se vratimo na putanju i da smanjujemo javni dug. Posebno su važni i pokazatelji. Promet u trgovini na malo u 9 mjeseci je veći 13 posto, raste industrijska proizvodnja, sektor izvoza. Raste sektor građevinarstva, turizam, sve što se odnosi na osobnu potrošnju”, istaknuo je.

“Fitch kaže da smo stabilni, čvrsti, spominju političku situaciju i kažu da nema izbora tri godine. Oni nam vjeruju, sve gledaju i donose ovakvu procjenu. Ovo su prave, bitne, najvažnije vijesti”, naglasio je i dodao da ova vrsta vjerodajnica, legitimiteta, ocjena pomaže svima – gospodarstvu, svakom gospodarstveniku, svakom građaninu, bankama, cijelom sustavu koji je međusobno povezan.

“U tom lancu ovakav kontekst gdje dolazimo na razinu najvećeg kreditnog rejtinga u povijesti, usprkos svim ovim okolnostima, pokazuje da vrlo precizno i jasno znamo kuda idemo, što je dobro za Hrvatsku”, naveo je.

Podsjetio je da se u lipnju sljedeće godine donosi važna odluka za Hrvatsku. “Na tome radimo sustavno, tiho, angažirano. Razgovaramo sa svima koji nam tu trebaju kazati da smo spremni na članstvo u europodručju”, rekao je.

Plenković je istaknuo i da je ovo šesti put, na početku šeste godine mandata njegove Vlade, da nam agencije podižu kreditni rejting – Fitch 3 puta, S&P 2 puta, Standards jednom

“Ove procjene komisije, naše procjene, HNB-a, agencija za rejting su jako dobre, ohrabrujuće, odličan signal. Da ponovimo, euro kao sidro, upravljanje javnim financijama koje je odgovorno, politička stabilnost plus osigurana izdašna europska sredstva, to će nam potaknuti rast”, rekao je.

Poručio je da izvješće EK i podizanje rejtinga treba svima služiti ‘kao poticaj da nastavimo raditi u ovom smjeru’.

Plenković ističe da se gleda i cijepljenje. “Ove agencije prate što radimo kao društvo, jesmo li solidarni, odgovorni, razumijemo li o čemu se radi. Mi smo prošli 2 milijuna cijepljenih, mislim da ćemo danas preći brojku od 60 posto cijepljenih odraslih, da ćemo danas preći brojku od 50 posto svih stanovnika koji su cijepljeni”, dodao je.

Te stvari, istaknuo je Plenković, usko su vezane s financijama i ekonomijom. “Vlada se mora baviti sa svime, nemamo luksuz baviti se samo s jednom stvari”, poručio je i još jednom apelirao na sve one koji se nisu cijepili da to učine.

“Svatko ima pravo na prosvjed, nema problema. Ali mi zagovaramo ono što je zdravorazumski, što je stav stručnjaka, liječnika, znanosti. Oni koji se neće cijepiti na vrlo brz način mogu obaviti test i dobiti covid potvrdu. Mi respektiramo sve one koji su odgovorni i koji su se cijepili. A oni koji nisu, uz poruku da ih molimo da se cijepe, pozivamo ih da se testiraju”, rekao je.

Na novinarsko pitanje kako podizanje rejtinga pomaže građanima, Plenković je odgovorio: “Ako se država zadužuje po najnižim kamatama ikad, onda i banke po nižoj kamati nabavljaju novac. Onda banke po nižim kamatama građanima plasiraju novac. To je poanta, cijena novca je manja”.

Upitan koliko je za vladu i državu nezgodno da je u pritvoru čovjek koji vodu najvažniju agenciju za EU novac, predsjednik Vlade kaže: “Mi smo u fazi od 2016., tada smo preuzeli odgovornost, bila je 9 posto apsorpcija EU fondova. Mi smo sad na 120 posto. Mi smo u plusu više od 50 milijardi kuna u odnosu na članarinu koju plaćamo. Toliko o koristima o članstvu u EU. Ako imate toliki plus, to nije loše. Što se tiče ove situacije, žao mi je, ali neće se ništa promijeniti. To nije opasnost za reputaciju”.

Dodao je da će razrješenje napraviti na sjednici Vlade. “Stvar ide dalje. Što će biti kasnije, ne znam, nek to odluče institucije koje su za to nadležne”, poručio je.

Upitan o dokumentu koji mu je poslao predsjednik Milanović, premijer kaže: “Primio sam to. Ja sam uvjeren da će to on objaviti. To nije dramatično pismo. Ako on to ne objavi u narednih dan dva, to bi me iznenadilo”.

Komentirajući vojne brodove, rekao je da ne vidi u čemu je problem. “Radilo se o zaređenju biskupa Vidovića. Vojni ordinarijat je pismeno tražio od ministra da se organizira prijevoz, ministar je to odobrio. Ja mislim da nije kazneno djelo, država nije propala. Što se mene tiče, nije problem da se to napravilo”, objasnio je i dodao da ne vidi da je tu ‘propala ratna mornarica’.

Kaže da je vidio poruku biskupa o cijepljenju, oni kažu da ne smije biti prisile kod ikavih mjera. “Papa Franjo je bio jasan, on poziva ljude da se cijepe. Ja ne vidim da je testiranje invazivno, mi smo se u Glasgowu trebali više puta testirati, prije puta, u avionu, pa ponovno u hotelu”, poručio je.

Smatra da odraslim ljudima testiranje ne bi trebao biti problem. “Ja vjerujem da su se mnogi biskupi cijepili. A što se tiče slobode da se netko baš ne želi cijepiti, okej, ali to ne može biti razlog da ne poštujemo one koji su cijepljeni. Nebuloze idu internetom, covid potvrde se uspoređuju s progonom iz Drugog svjetskog rata, ne znam tko se toga sjeti. Svaki dan je tu prosvjed, neka prosvjeduju svaki dan. Ali postoji nešto što se zove zdrav razum”, rekao je.

Onima koji poručuju da koronavirus nije problem, preporučio je da samo pet sekundi provedu na intenzivnoj s oboljelima. “Nikad više ovo više ne bi radili. Svaki put kad slušam liječnike, ne mogu vam reći koliko cijenim taj njihov napor. I s druge strane zgroženost prema onima koji tvrde da toga nema, da je to izmišljeno”, naglasio je.

Prosvjed na Markovom trgu najavljen je i za subotu za 15 sati. Plenković je rekao da danas ne može izaći pred prosvjednike jer putuje u Beč. “Nemam problem razgovarati s bilo kime, ja dosad nisam imao dojam da itko želi razgovarati s nama, imao sam dojam da su to mirni prosvjedi izražavanja stava. Mi živimo u demokraciji, nema problema. Ako hoće netko razgovarati, može nam se obratiti. Ako želi razgovarati, da malo čujemo u čemu je to problem, ja bih volio to kroz dijalog razumijeti”, istaknuo je.

Na pitanje kako će se u Banskim dvorima provjeravati covid potvrde, rekao je da za njih vrijede ista pravila. Premijer je potom novinarima s mobitela pokazao svoju covid potvrdu.

“Nije mi ništa bilo od cjepiva, nije mi bilo ništa od testova, ljudi su ovdje razumni, žele raditi. Ne možemo se zaustaviti, moramo funkcionirati”, poručio je i dodao da vjeruju onima koji više znaju.

“Ovaj virus je neugodan neprijatelj, stalno se mijenja”, zaključio je.

M.M.