Gost voditelja emisije „Budnica“ Marka Ljubića sinoć (6. srpnja) je bio Željko Kekić. Ljubić ga je još jednom predstavio kao stručnjaka za nacionalno sigurnosna i obavještajna pitanja.

(vidi: Željko Kekić: Hrvatska je pod stalnim neprijateljskim udarima! )

Ne bih, kao ni do sada, ulazio u Kekićevu stručnost o tim temama da on i Ljubić nisu problematizirali najavljenu objavu Registra suradnika Udbe. Njih dvojica su izrazili zabrinutost da će „Vice Vukojević i Bože Vukušić“ taj posao dobro obaviti.

Kekić je najavio da će analizirati i na neki način recenzirati taj „popis“ suradnika Udbe kad bude objavljen (premda je najavljeno da se ne radi o običnim popisu – nego o registru koji će sadržavati i dokumentaciju iz suradničkih dosjea).

Ako zavirimo u Kekićev kadrovski dosje, vidjet ćemo da je on 80-tih godine bio u statusu „operativnog radnika – pratioca u zvanju mlađeg referenta“, što je praktički bio najniži službenički položaj u Udbi. Ispod njega su bili samo namještenici poput portira, vozača i čistačica.

Kad je Kekić, u dogovoru s novim ministrom unutarnjih poslova i svojim mentorom Josipom Boljkovcem, u listopada 1990. prelazio iz Zagreba u Karlovac, napredovao je do zvanja „višeg referenta“.

(vidi privitak: Rješenje o raspoređivanju Željka Kekića, MUP, Zagreb – 30. listopada 1990.)

Za usporedbu onima koji su poznavali strukturu JNA, u pitanju su položaji u rangu vodnika i vodnika 1. klase.

Prema tome, Željko Kekić nije imao niti je mogao imati ikakve ozbiljnije, kamoli strateške informacije o djelovanju Udbe i njenoj suradničkoj mreži.

Kad sam ja, Bože Vukušić, godinu dana kasnije startao s radom u SZUP-u, rješenje mi je kao i Kekiću potpisao pomoćnik ministra unutarnjih poslova Krešimir Mikolčić - to je bilo u zvanju „viši inspektor ili samostalni inspektor“.

(vidi privitak: Rješenje o raspoređivanju Bože Vukušića, MUP, Zagreb – 30. rujna 1991.)

Odnosno, prevedeno u činove bivše JNA, rad u SZUP-u započeo sam u činu kapetana I. klase ili majora.

Svega nekoliko mjeseci kasnije dobio sam ekskluzivno odobrenje za uvid u udbinu arhivu te sam obavljao informativne razgovore s nizom visokorangiranih službenika i dužnosnika Udbe iz Zagreba, Sarajeva i Beograda (do 5-6 rangova iznad Kekića).

Prema tome, Željko Kekić teško može biti ozbiljan recenzent moga rada. Ali bih ja mogao biti njegova ako se za to zainteresiram.

Što se tiče Marka Ljubića, njega planiram konzultirati u završnoj fazi pripreme Registra članova SKJ među javnim djelatnicima i novinarima u samostalnoj Hrvatskoj.

 

Bože Vukušić / Facebook