Konstitutivnost i jednakopravnost triju naroda u Bosni i Hercegovini jedini su jamac da ta država bude funkcionalna i stabilna, izjavio je u subotu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na konferenciji Hrvatske paneuropske unije (HPEU).

Šef diplomacije sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji HPEU-a  “Iskustva iz predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije i razmatranja o budućnosti Europske unije”, u suradnji sa  Zakladom Hanns-Seidel i Zakladom Konrad Adenauer.

Grlić Radman je govoreći o stanju država na jugoistoku Europe, napomenuo da BiH uskoro obilježava godišnjicu Daytonskog sporazuma koji je “tada značio završetak rata, ali je trebao zapravo osigurati i funkcionalnost, prosperitet i stabilnost te države kako bi imala europsku perspektivu”.

“Međutim, svima nama u svijesti treba biti povijesna geneza i politička složenost BiH kao jedne multietničke, multinacionalne zemlje. Konstitutivnost  triju naroda, bošnjačkog, hrvatskog i srpskog i njihova jednakopravnost jedini su jamac za funkcionalnu, stabilnu BiH”, istaknuo je ministar.

Podsjetio je da je Hrvatska pozdravila sporazum koji su potpisali čelnici Hrvata i Bošnjaka 17. lipnja kada su u pitanju lokalni izbori, izbori u Mostaru te da Zagreb također podržava implementaciju presude ustavnog suda u slučaju Ljubić kao i potrebu za promjenom izbornog zakona koji će jamčiti pravo svakoga naroda na izbor predstavnika u svim razinama vlasti.

“Tu Hrvatska, kao članica EU-a ima još puno posla”, zaključio je Grlić Radman.

Istaknuo je da je, kada je u pitanju tzv. zapadni Balkan, pred Unijom još puno izazova te da je nedavno na Vijeću za vanjske poslove u Luxembourgu otvorio to pitanje i predložio da se na jednom od sastanaka Vijeća otvori sveobuhvatna rasprava o zapadnom Balkanu s naglaskom na pitanju Bosne i Hercegovine.

Govoreći o hrvatskom predsjedanju Unijom ocijenio je da je “bilo izazovno, u jednom specifičnom ozračju”, ali da vjeruje da je Hrvatska ostvarila sve svoje ciljeve i uspješno vodila Uniju u doba osobite krize. U te uspjehe, kako je rekao, spada održavanje Zagrebačkog samita u svibnju koji je pridonio tome da svijest o nužnosti proširenja EU-a na jugoistok Europe bude visoko na agendi.

“Danas možemo konstatirati da nije ostalo na Zagrebačkom samitu, zagrebačkoj deklaraciji, već da upravo ovih dana pratimo i zalaganje Sjeverne Makedonije i Albanije (…) uskoro očekujemo i taj pregovarački okvir koji će donijeti Europska komisija tako da i te dvije zemlje mogu imati europsku perspektivu (…) i nadamo se da će se dobiti datum početka pregovora s ove dvije zemlje”, rekao je Grlić-Radman.

Istaknuo je u više navrata da je Hrvatskoj “stalo do stabilnosti i sigurnosti jugoistoka Europe, zapadnog Balkana koji je okružen članicama Europske unije”.

“Ako EU želi biti snažan, ako želi prenositi europske vrijednosti onda se upravo mora dokazati na ovom europskom primjeru jer ovih šest europskih zemalja još nisu članice Unije”, rekao je šef  diplomacije istaknuvši kako se Hrvatskoj isplatio europski projekt i da 30 godina poslije može reći da je uspjela te da to želi podijeliti sa susjedima u jugoistočnoj Europi.

On je također podsjetio da je osim pandemijom, koja je bila potpuno neočekivana, hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a također bilo obilježeno i pojačanim migracijskim pritiskom, kao posljedicom porasta nezakonitih prelazaka granice između Grčke i Turske, vanjske granice Unije. Odlučno je pritom odbacio sve pritužbe na postupanje hrvatske policije u čuvanju svoje nacionalne granice koja je ujedno i vanjska granica EU-a.

“Kada je u pitanju čuvanje vanjske granice Unije, onda 17.500 hrvatskih policajaca ima ključnu ulogu u čuvanju nacionalne granice i vanjske granice EU-a od nezakonitih, ilegalnih ulazaka i odbacujemo sve pritužbe da hrvatska policija ne postupa ispravno na granicama”, rekao je Grlić Radman istaknuvši napore koje ulaže hrvatska policija.

Da bi Hrvatska u potpunosti ostvarila svoje europske ciljeve treba ući u Schengen, stoga pozivamo naše prijatelje u Europi da podrže ulazak Hrvatske u Schengenski prostor, rekao je ministar. “Mi smo ispunili sve uvjete, politička volja nam ne treba ako smo ispunili sve pravne i tehničke uvjete. Hrvatska uspješno štiti Europsku uniju na svojim granicama”, zaključio je Grlić Radman.

 

M.M.